Bildspel
Alkoholhalten kontrolleras på alla öl, men även flera andra tester görs.
Alla ölsorter som finns på Systembolagets hyllor passerar laboratoriet innan lansering. Där granskas ölen hårt och framför allt slarvas det med alkoholhalten.
Beernews gjorde nyligen ett besök i Systembolagets laboratorium i Jordbro söder om Stockholm. Där passerar alla drycker som ska hamna på Systembolagets hyllor och det gäller förstås även för öl.
Efter att inköparna smakat på ölen hamnar flaskan eller burken hos laboratoriet. Christian Eriksson är gruppchef där och han ansvarar för att alla produkter uppfyller de höga krav som ställs. När det gäller öl granskas alkoholhalt, densitiet, stamvörtstyrka och energivärde. Dessutom kontrolleras gluten.
Totalt är det runt 6000 produkter som granskas varje år av de sex kemisterna, och på ölsidan är det ett fel som sticker ut.
– Vanligast är att det är fel alkoholhalt på de öl som ska släppas lokalt. Ungefär var femte av de ölen har fel alkoholhalt, trots att vi har en felmarginal, säger Eriksson.
På öl upp till 5,5 procent får det skilja 0,5 procent uppåt eller nedåt när det gäller alkoholstyrka. För starkare öl är felprocenten en procent åt varje håll.
Ölen som stoppas av den anledningen går då tillbaka till leverantören och man får en chans att åtgärda problemet.
– Om ölet redan är bryggt i stor skala är det ju svårt att ändra alkoholhalten, så då får man göra en ny etikett med rätt information, säger Eriksson.
Även de öl som reklameras i butik kommer i de flesta fall till laboratoriet. Detta för att man vill se om något fel finns på ölet. Så är det långt från alltid.
– Vi är ganska generösa med reklamationer och tar emot de öl som folk inte tycker smakar bra. Men det behöver inte vara fel på ölet för det, säger Eriksson.
En annan situation som uppstår ibland är att ett öl säljstoppas. Det kan bero bland annat på att man fått uppgift om att flaskor gått sönder eller burkar exploderat.
– Då har vi en dialog med leverantören, men vi äger beslutet om hur vi ska göra. Det är viktigt för varumärket att stoppa en produkt om något inte är som det ska, säger Eriksson.
Laboratoriet gör även tester åt andra aktörer, bland annat Vinmonopolet i Norge. Men ingen av den alkohol som passerar laboratoriet hälls ut.
– Allt går till en anläggning här i närheten där alkoholen blir till biogas, säger Eriksson.
Några fel rent vetenskapligt ska det alltså inte vara på de öl som säljs från Systembolagets hyllor. Om sedan smaken passar alla är en annan sak.