FemAle ska locka fler tjejer till ölvärlden

Bildspel

Bild 4 av 5

Det provades öl från italienska bryggeriet Elay när Beernews träffade Female. Annie Carlsson håller koll på vad som serveras.

När Elin Carlsson såg hur få tjejer som gick på ölfestivaler fick hon inspiration till att göra något. Nu ska hennes initiativ FemAle skruva upp farten under 2017.

Det var på All In Beerfest 2013 som Elin Carlsson pratade med Pelle Frost om hur få tjejer som var utställare och hur få tjejer som besökte festivalen.

– Han ville få in fler tjejer och tyckte att något borde göras. Jag funderade en del på det där och sedan bestämde jag mig för att göra något, säger hon.

Det började med ölprovningar som ölsällskapet FemAle stod bakom och intresset blev stort både från media och från intresserade tjejer.

Tre gånger har det också bryggts öl, på Mohawk, Oceanbryggeriet och nu senast på Beerbliotek. Vid bryggningarna har det varit ett tiotal personer inblandade, på provningarna dyker det ofta upp runt 20.

– Det som är så roligt med FemAle är att det är så blandat med folk. Det finns ingen prestige och man behöver inte kunna en massa, säger Elin Carlsson.

Intresset har varit bra även från Göteborgs pubar när det gäller att arrangera provningar.

– Det har varit uppskattat för det blir en lite annan diskussion på de här provningarna, säger Annie Carlsson.

Även om det dyker upp en del tjejer som startat bryggerier de senaste åren, så är det en kraftig manlig övervikt på de allra flesta bryggerier.

– Det kan vara tufft för tjejer att slå sig in, ofta får man jobba hårdare och har mer att bevisa som tjej, säger Catrine Thörncrantz.

Det finns också ofta en förväntan hos publiken att en bryggare ska vara en man. Thörncrantz har jobbat som bryggare och själv haft sådana upplevelser.

– Jag har stått på mässor och då fått frågan om jag är bryggarens flickvän i stället för att vara bryggare, säger hon.

Efter ett lite mindre aktivt år i fjol, ska 2017 bli året då FemAle sätter full fart igen. Provningar och även andra aktiviteter planeras.

– Det vore roligt om vi blev ännu fler involverade och kanske skulle vi göra så att FemAle blir en riktig förening, säger Elin Carlsson.