När Brygghuset Finn gjorde årets karnevalsöl i Lund gjorde de det med besked. Ölet har sålt så bra så att det blev utkastat från det lokala sortimentet.
Brygghuset Finn gör årets öl till Lundakarnevalen. Ölet, som heter Karnevöl, har tidigare bryggts hos större bryggerier. Förra gången, 2018, gjorde Finn receptet, men då bryggdes den hos Krönleins.
I år gör Finn ölet helt i egen regi, från recept till leverans. Det blev en lätt tysk pilsner, som tydligen gick hem i skånska stugor.
– Tidigare år har den legat i beställningssortimentet, men denna gång la vi den i det lokala och småskaliga sortimentet. Nu har den gått över gränsen för hur mycket man får sälja där, berättar Joacim Larsen på Finn.
50000 liter var maxgränsen och Joacim berättar att ölet sålt långt bättre än vad Finn räknat med.
– Den säljer rejält nu inför karnevalen nästa helg och den har ökat med 60-70 procent jämfört med förra karnevalen 2018.
Att ölet sålt så mycket kan i alla fall delvis förklaras med priset. Finn har lagt sig på samma nivå som de absolut billigaste ölen från hantverksbryggerier i Sverige.
– Det är ett krav från karnevalen. Karnevalölet har av tradition varit en stor stark. Nu har vi ändå höjt priset ett par steg mot tidigare öl, någonstans finns en smärtgräns för lite vi kan ta.
– På denna nivå kan vi göra den på riktigt. Det är inga enorma mängder humle, men ölet är gjort på rätt sätt och en godare produkt än nåt som kommer från en storskalig anläggning.
Nu ligger Karnevöl i beställningssortimentet igen, men det är inga större problem om man bor i Lund eller däromkring. Den finns kvar i butikerna där eftersom den kvalar in som lokalt efterfrågad.
Däremot blir det besvärligare för folk från andra delar i Sverige som bara kan beställa den i hela flak.
Den sista batchen är dessutom bryggd och det som återstår är bara buteljering. Sen dröjer det fyra år innan Karnevöl kommer tillbaka igen.
Utöver Karnvöl gör Finn även Karnevale, en session-ipa, surisen Karnesur och äppelbaserade Karnecider.
Lundakarnevalen organiseras av studenter på Lunds Universitet och brukar locka 400000 besökare varje gång.