Den här veckan har vi en trio hembryggare som går under namnet Flatölsbryggeriet.
Namn: Flatölsbryggeriet (Jenny, Malin, Janet)
Ort: Gladö kvarn
Ålder: 35-48
Hembryggare sedan: december 2020
Varför började ni som hembryggare och hur började det?
Alla: Malin besökte sin bror som börjat brygga tillsammans med några vänner. Hon insåg direkt att det här var en perfekt hobby för den som vill ha en trevlig mix av små byggprojekt, god öl och ett skoj sätt att hänga med vänner (särskilt i corona-tider). Den lilla, lilla gäststugan, som redan dubblerar som gym, fick en tredje funktion när vi delade av tre kvadratmeter till ett nanobryggeri med bryggverk och ett par kylskåp.
Hur mycket tid lägger ni på hembryggning varje vecka? Hur hittar ni tiden?
Alla: Vi har två jäskärl, så vi brygger ett par batcher i månaden och då försvinner lätt åtta timmar varje gång. Utöver det lägger vi en del tid på att fixa med utrustningen, planera recept och lära oss mer om kemin och fysiken i ölbryggning. Det senare är ju inte helt nödvändigt, men rysligt intressant att försöka förstå mer av vad som egentligen händer med olika enzymer och temperaturer. Vi har också börjat återanvända jäst och nördar ner oss i den processen. Tiden är lätt att hitta om man låter alla andra hemmaprojekt stå stilla! Nej, men är det roligt brukar tiden finnas. Och vi har ingen tidspress, hinner vi inte så får det vänta.
Beskriv vad det svåraste enligt er är med att brygga öl hemma?
Alla: Vi har inget vatten i gäststugan (jäststugan!) utan hämtar bryggvatten i ett tappställe och drar trädgårdsslangar med eget brunnsvatten för kylning och rengöring. All rengöring görs utomhus (eller i badrummet om det är minusgrader). Det blir lite otympligt emellanåt.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
Jenny: Creamy VanillAle, en härligt fräsch ale med mycket vanilj. Kul att experimentera med ingredienser som honung, vaniljstänger och bourbon!
Malin: Jag är ju inte fan av vanilj överlag, men VanillAlen är riktigt bra faktiskt!
Janet: Jag får instämma med föregående, VanillAlen. Spännande också att den har ett stort spann i smak, från glassvåffla till piggelin. Perfekt sommaröl!
Vilket öl i världen skulle ni helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
Jenny: Samuel Adams Boston Lager, den tycker jag är en grym vardagsöl!
Malin: Caffrey’s Irish Ale!
Janet: Dugges Tropic Thunder, druckit många suröl men ingen slår den!
Har ni eller har ni haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
Alla: Nej, vi har alldeles för bra ”riktiga” jobb. Bryggandet är roligt, lekfullt och ett härligt sätt att umgås. Det räcker bra att brygga för familjen och bjuda närmaste vännerna. Det lockar inte just nu att göra det professionellt. Men kanske efter pensionen?
Ert bästa tips till andra hembryggare?
Alla: Läs böcker, sociala medier, webbforum, sajter, hembryggningsförsäljarnas information. Väg ihop alla tips och välj vad som fungerar för dig! Vi har inte bryggt något odrickbart än så länge, det är bara att laborera!
Berätta om ert värsta misstag/olycka som bryggare?
Alla: Vi hade haft kylspiralen i koket och kopplade på in-slangen före ut-slangen. Det var en slangkoppling med avstängning, så vattnet var på. Det resulterade i att kokhett vatten sköts ut från spiralens ut-koppling med brännskador som följd.
Och så var det en gång som vi lossade bottenbehållaren för att torrhumla, och jästgegga sprutmålade väggen som ett blöjbarns explosionsdiarré. Det var skoj!
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Mörk
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt:
Jenny: Beskt
Janet: Surt!
Malin: Gott!