BIldspel
137:ans Kök & Bar har blivit en populär bryggeripub i Södertälje. Med hjälp av en flytt av bryggeriet till nya lokaler ska produktionen utökas rejält.
I fem år har bryggpuben drivits av Abud Elia och den har skaffat sig en trogen publik. Själva stället har funnits i tio år.
– Bryggpuben ligger centralt, bara 200 meter från tågstationen i Södertälje, säger Elia.
I puben finns det cirka 500 öl från 50 olika länder.
Bryggeriet har namnet 137 Telge Brygghus. Inledningsvis bryggdes det öl i själva puben, men när produktionen behövde ökas så flyttade bryggeriet. Nu är ännu en flytt på gång, till ännu lite större lokaler.
– Nu flyttar vi in i en lokal som är större. Det ger oss mer utrymme att lagra ölen och då kan vi brygga mer.
I de nya lokalerna blir det en helt annan situation. Flytten ska genomföras någon gång under sommaren och kommer att betyda mycket för företagets utveckling.
– Vi skulle kunna brygga mycket mer öl och i de nya lokalerna ska vi börja att göra lageröl. Det tror jag gör att vi kommer att sälja bättre, säger Elia.
Den som ansvarar för bryggningen är Abud Elia tillsammans med Tomas Sjöström, som har varit med under hela resan. Ett sätt att öka produktionen är att få in fler öl på Systembolaget. Det planerade lagerölet är ett av ölen som ska in där enligt planen, men det finns förhoppningar om betydligt fler.
– Tre av dom kommer nog där efter sommaren.
Brygghuset producerar en hel del olika öl men har bland annat fokus på india pale ales med smaksättning. Hallon och blåbär har det erbjudits och även chilli. Man lär vara ensamma i Sverige med att ha en chilli med i flaskorna till det ölet.
– Det gör nog ingen annan. Vi får se vad Systembolaget säger om det, säger Abud Elia.