Efter en hel del krångel är det nu klart för byggstart för Akias bryggeripub i Kungsbacka.
Från början var det tänkt att Christian Figved på Akia skulle öppna en bryggeripub i en gammal bio i centrala Kungsbacka redan i våras. Men naturen i form av instabil mark under huset som krävde pålning ställde till det och nytt bygglov krävdes. Nu är det klart.
– Vi borrar för fullt och det ska vara färdigpålat innan semestern och sen börjar de bygga efter semestern, säger han.
Någon gång i januari eller februari ska allt vara klart, men eftersom den övre delen av lokalen kräver mindre arbete hoppas han kunna öppna en del restaurangen tidigare.
Under tiden som Akia väntat på att bygget ska starta har planerna förändrats en del. Nu blir det ett mindre bryggverk från samma tillverkare som det som finns i det gamla bryggeriet i Anneberg, norr om Kungsbacka.
– Det tar 90 dagar att få hit bryggverket, så jag har inte tryckt på knappen än.
Tanken är att den nya bryggpuben ska bli något av ett showroom för Akia.
– Dit kan vi bjuda in gäster för collabs och göra öl som bara finns där. Och det blir mycket tap takeovers, meet the brewer, ölprovningar och visningar.
– Då kan vi möta våra kunder, det är det som är roligast med festivaler, att snacka skit med dem som dricker vår öl.
Han har redan köpt in kranutrustningen och det kan bli en rejäl uppsättning tappar.
– Den klarar 24 kranar men frågan är om Kungsbacka gör det. Men vi kommer att ha öl som inte finns så mycket på krogar också. Bitter, mild och inte bara ipor, stout och suröl.
– Sen blir det självklart öl från vänner i branschen också.