Ska dravet från ölbryggning bli till livsmedel för människor i framtiden? Just nu tittar forskare på Chalmers på just den frågan.
Användandet av drav, som blir över när öl bryggs, har ökat när det gäller att ha det som foder till djur. Men kanske kommer även vi människor att äta en hel del drav framöver.
I en inledningsfas ska forskare hos Chalmers i Göteborg titta på vad som händer med dravet idag och vilka förutsättningar det finns för en förändrad hanteringsprocess samt intresset hos bryggerierna.
– Hos de mindre aktörerna finns det inte riktigt någon långsiktig plan. Men vi tror att ett skifte kommer. Vi ser också att många är intresserade av att utveckla livsmedel från drav. Det pågår många projekt i USA och även inom Europa. Här ligger Sverige efter, säger forskaren Joshua Mayers, till Chalmers hemsida.
I dag används drav till en del mat, men ofta i väldigt liten skala.
Dravet skulle enligt forskarna kunna användas som energy bars, frukostflingor, ersättning till potatis- eller kornstärkelse, det kan puffas till en ostbågeliknande produkt, eller bli ersättning till kött och sojaprodukter.
– Det har kanske inte samma smak, men definitivt bättre nytta eftersom det har lägre kolhydrathalt, och högre protein- och fiberhalt, säger Joshua Mayers.
Det som först behöver lösas är logistiken och hanteringen av drav på bryggerierna. Dravet har hög vattenhalt blir snabbt försört om det inte tas omhand. Forskarna ska också analysera hur dravet påverkar texturegenskaperna hos en produkt. Dessutom är förstås smaken intressant.
Företagen som är inblandade i projektet så här långt är Dugges, Poppels, Beersmiths, Göteborgs Nya Bryggeri, Beerbliotek, Santa Maria och Food For Progress. Även Chalmers Industriteknik och RISE är inblandade i projektet.