Nu ska det forskas på öl och ölvanor. Institutet för språk och folkminnen vill ha din hjälp.
Ölets har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till bronsåldern. I alla tider har det varit en vanlig och viktig dryck för invånarna.
Institutet har också konstaterat att den utveckling som slog ut många bryggerier i Sverige har vänt och dag finns det gott om bryggerierna på de flesta håll i Sverige.
Kuusela är nyfiken på den utvecklingen och på den ökande kunskap som det fört med sig. Han jobbar med det i projeket ”Kunskapsbank för traditionell småskalig matkultur”.
– Möjligheten att lagra öl och att kombinera med mat, samt användandet av lokalproducerade produkter har gjort att ölen nu är på väg in i finrummen. Öl är komplext och för många har detta kunskapsområde gjort att det har blivit mer intressant att fördjupa sig i olika stilar, dela med sig av
erfarenheter och fördjupa sig i hela bryggprocessen”, säger han.
Institutet hoppas nu på att få din hjälp. Via ett webbformulär hoppas man få in intressanta svar från ölintresserade svenskar.