Första ölet en morot för Nan och Dennis

Nan Albertson och Dennis Kristoffersson, som läser till bryggeritekniker i Nynäshamn, har släppt sin allra första öl – innan de ens tagit examen. Det syrliga morotsölet Rabbit Food är resultatet av en uppgift som de haft under sin praktik på Bearded Rabbit Brewery i Göteborg.

Nan Albertson är inte bara bryggarstudent utan också en erfaren mikrobiolog som driver sitt eget företag, Beerlab, där hon kvalitetstestar öl för många hantverksbryggerier runt om i landet. Under sin tid i Nynäshamn har hon haft en unik dubbelroll som både lärare och elev, där hon föreläst och lett labbövningar samtidigt som hon fullföljt sina egna studier. Ibland har hon till och med fått göra skoluppgifter som hon själv har formulerat.

 

Nan och Dennis visste att de ville praktisera på ett litet bryggeri, därför kontaktade de mikrobryggeriet Bearded Rabbit där verkligen allt görs för hand.

 

– Nu fattar jag hur mycket hjärta det krävs för att brygga öl i den här skalan. Jobbet på ett litet bryggeri är slitigt. Att lyfta en 25-kilos maltsäck upp över huvudet är tufft även för en ung kille, det är lätt att skada sig. Inget som en 63-årig tant ska hålla på med i alla fall, säger Nan Albertson med ett skratt.

 

Under praktiken på Bearded Rabbit Brewery fick Nan Albertson och Dennis Kristoffersson i uppgift av sin handledare Fredrik Gustavsson att utveckla en helt ny öl från idé till färdig produkt. Efter att ha diskuterat olika ölstilar och smaker beslutade de sig för att brygga en kettle sour, vilket innebär att man tillsätter mjölksyrebakterier direkt till vörten. Ett snabbare och mer kontrollerat sätt att göra ölet syrligt, än med de traditionella metoderna.

 

Inspirationen till att smaksätta ölet med morot kom från ett recept på en morotskaka, som Nan Albertson fått med sig från sitt hemland USA.

 

– Vi provbryggde fyra batcher med olika ingredienser där morot alltid var basen. Bland annat laborerade med ananas, ingefära och kokos. Men ananasen tillförde inget, så den tog vi bort i det slutliga receptet, säger Nan Albertson.

 

Rabbit Food finns nu på åtta Systembolagsbutiker i Västsverige och på fat på flera krogar i Göteborg, bland annat Ostindiska Ölkompaniet och Haket. De båda praktikanterna har haft ansvar för att ordna allt som krävs för att lansera ölet – från att ta fram receptet, till att brygga det, namnge det och ta fram etiketten. Dennis Kristofferssons fästmö Josephine Ekdahl fick hedersuppdraget att ta fram designen.

 

– Nu har vi kört ut Rabbit Food till de lokala Systembolagsbutikerna. Det är verkligen en särskild grej att åka och leverera öl direkt till butiken. De har en dörrklocka som man ringer på – den ser likadan ut överallt – och så öppnar personalen och de är alltid lika trevliga. Och så lyfter man fram ett antal lådor öl som de får ta emot. Det är en härlig känsla, I love it, säger Nan Albertson.

 

Utbildningen på Campus Nynäshamn är ett och ett halvt år lång och fokuserar på hållbar ölproduktion, kvalitetsarbete, mikrobiologi och livsmedelslagen. Årets kull av bryggeritekniker avslutar sin utbildning till jul med ytterligare en praktikperiod till hösten. Då kommer Nan Albertson att praktisera på Stigbergets Bryggeri i Göteborg, där hon också har sitt laboratorium.

 

– På Stigberget ser jag fram emot att prova på alla moment som finns att göra på ett lite större hantverksbryggeri. Från att brygga till att paketera och köra ut ölen, säger Nan Albertson.

 

Frågan är vad hon ska göra när utbildningen är klar. Ska hon då ta jobb på ett bryggeri?

 

– Jag kan välja. Antingen kan jag bli en riktigt bra hembryggare och göra goda öl till mig och mina vänner, eller så kan jag hjälpa till ute hos professionella bryggerier om det behövs. Men framförallt har jag fått ett skill-set som är bra att ha, både i mitt vanliga jobb med att kvalitetssäkra öl och när jag undervisar på utbildningen, säger Nan Albertson.