Nu är Sveriges första ölsommelierutbildning i gång. 14 nyfikna studenter fanns på plats den första dagen.
Det är på Slagthuset MMX som utbildningen startade under onsdagen. Anders Öhman på Gustibus är initiativtagare och ölciceronen Malin Derwinger är huvudföreläsare.
– Vi har valt att ta fram vårt eget upplägg till utbildningen. Den bygger lite på den vanliga sommelierutbildningen men har fokus på öl, säger Öhman.
Sensorik var i fokus under den första dagen och så kommer det att fortsätta framöver till stor del.
– Det här är ingen bryggar- eller säljutbildning utan när vi är klara ska de kunna kommunicera öl och förklara för gäster och kunder. De ska kunna identifiera ölstilar och se om ölet smakar rätt, säger Öhman.
Förhoppningen är också att kunna bidra till en standard när det gäller uttryck vid ölprovningar.
– Öl har inte samma enhetliga sätt som vin när det gäller beskrivningar ,men vi har tagit fram en modell för det som vi hoppas ska fungera bra.
Fem av deltagarna har tidigare gått den vanliga utbildningen med fokus på vin, men vill nu alltså också förkovra sig när det gäller ölets värld.
Sammanlagt tio dagar ska deltagarna träffas och 24 april är det dags för examinering.
– Deltagarna kommer också att få lära sig en del om vin och sprit, sake och cider, säger Öhman.
Det är nu också klart att det blir en likadan utbildning i Stockholm med start 25 mars. Dessutm blir det en ny utbildning i Malmö till hösten.