Ekerö Brygghus har funnits i över ett decennium. Ändå är det alldeles för få stockholmare som känner till dem. Med en charmigt prunkande betongaoas till taproom ett stenkast från Brommaplan, och ett nytt på väg i Jungfrusund, är det hög tid att ge Ekerö Brygghus och Tunnlandet taproom & kitchen den kärlek de förtjänar.
Om du stannar en ölkonsument på en gata i huvudstaden och ber hen att nämna tio Stockholmsbryggerier, så kommer Ekerö Brygghus troligen inte att vara ett av dem – om de nu ens kan rabbla något alls. Det är i sig kanske allra mest ett underbetyg till stockholmarna – men också ett resultat av Systembolagets hantering av lokalproducerad öl, som gör att det fortfarande finns fler öl från Göteborg i centrala Stockholm än från staden själv. Det finns helt enkelt så många Systembolag i regionen att bryggeriernas tiotalet TSL-butiker sällan når innanför tullarna. En klart bidragande orsak till stockholmarnas okunskap om sitt eget lokala öl.
Men det här är inte en text om Systembolaget sortimentsutmaningar – utan om Ekerö Brygghus och deras taproom. För det är lite av en gåta att det inte pratas mer om det här bryggeriet, både i Stockholm och i Sverige i stort. Bryggeriet har funnits i över ett decennium, driver populära Adelsö Ölfestival, har ett fantastiskt taproom (vi kommer snart dit!) och syns regelbundet på Stockholms olika ölevent. Dessutom brygger de gott öl och visar gång på gång att de behärskar allt från klassiska europeiska stilar till modernt amerikanska och en hel del däremellan. Det hela är resultatet av en lyckad sammanslagning mellan Anders Kotz Adelsö Brygghus och Kerryn Beattles Northern Exposure, som länge delat lokal.
Som namnet antyder ligger Ekerö Brygghus på Ekerö, och i skrivande stund pågår en flytt från ett anonymt industriområde till hamnområdet Jungfrusund – där de, utöver bryggeri, kommer att öppna gårdsbutik och ett nytt taproom. Det blir deras andra. Det första, Tunnlandet, ligger bara ett par minuters promenad från Brommaplans tunnelbanestation. Sommartid stannar man gärna redan vid den mysiga uteserveringen, mer eller mindre gömd i ett grönt buskage. Inne möts man av konstbeprydda betongväggar och graffiti och förstås ett gäng ölkranar, närmare bestämt tio med Ekerös egna öl. Här finns alltid något nytt och humligt, ofta med humle från Kerryns hemland Nya Zeeland, dessutom två sorters lager, en humligare och en maltigare, något mörkt, något starkt och ibland en experimentell hybrid med cider eller blommor.
Gästerna kommer uppskattningsvis lika ofta för ölen som för maten, som med sin asiatiska touch fått en trogen och återkommande publik. Både Bang bang chicken och Sichuan style wontons är starka rekommendationer. Kan du planera ditt besök, är ramengästspelen med NudelLabbet, tisdagsquizen och standup-kvällarna ytterligare goda skäl att ta sig hit.
Ekerö Brygghus har kort sagt skapat något som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet – och Tunnlandet är en plats som bjuder in till upptäckarlust, oavsett om du kommer för ölen, maten eller stämningen.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
