Fresh hop-festival till fyra städer

Till helgen släpps årets stora fresh hop-samarbete mellan nio svenska och danska bryggerier synkroniserat med minifestivaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Årets skörderesa gick till Slovenien och bakom initiativet står Hyllie Bryggeri.

Det är tredje gången som Hyllie Bryggeri bjuder med sig vänner i branschen för att tillsammans skörda färsk humle. Tidigare år har resan gått till Tyskland, men i år föll valet på Slovenien och regionen Žalec. 

– Typiskt för Slovenien är att de utvecklar helt egna humlesorter. Både mer traditionella lagersorter men också aromhumle för modernare stilar. Vi hämtade hem kottar av sorten Styrian Kolibri, som är en korsbefruktning mellan europeisk och amerikansk humle, en aromhumle som ska ge toner av svarta vinbär och fläder.  Slovenien är lițe av en underdog bland humleländer, men jag tror att det kan komma att förändras, säger Johan Lagercrantz, huvudbryggare på Hyllie Bryggeri.

Johan Lagercrantz arbetade tidigare på ett nyzeeländskt bryggeri där det var tradition att  skörda färsk, lokal humle och brygga, en tradition han tagit med sig till Sverige. Första året åkte de själva till Tyskland men i samarbete med leverantören Baltic Brewing Supplies har arrangemanget kunnat växa varje år. 

– Det här är ett av våra stora prestige- och hjärteprojekt. Att driva den här typen av projekt som förenar bryggerier från södra Skandinavien är en viktig del i vår strategi, och bidrar till både utbildning och utveckling för alla medverkande. Att vi också får fram riktigt spännande och unika produkter är lika viktigt. Dessutom är det ett bra sätt att utbilda konsumenter och göra dem delaktiga i vår egen utveckling, säger Erik Frithiof på Hyllie Bryggeri.

På årets resa medverkade Benchwarmers Brewing Co, Malmö Brewing Co, O/O Brewing och Brygghus 19 från Sverige, samt Åben, Brus, Flying Couch Brewing, To Øl CPH och Gamma från Danmark. 

– Det är en otrolig upplevelse att få vara med ute på humleodlingarna och att få följa hela processen. Det är verkligen mycket passion och stolthet i den slovenska humleluften, man arbetar outtröttligt för att positionera sig som en framstående humleproducent och arbetar mycket med certifieringar, hållbarhet och forskning för både äldre humlesorter men även spännande nya varianter. En del humlesorter vi provade på humleinstitutet i Zalec visar att de är på god väg att komma med riktigt spännande varianter, säger Magnus Svensson från Benchwarmers Brewing.

Totalt skördades 850 kilo färska kottar och alla bryggerierna stod redo utanför Hyllie Bryggeri när kylbilen, 17 timmar efter skörd, anlände till Malmö. 

– Färsk humle är väldigt instabil och den börjar brytas ner nästan direkt efter skörd. När den kyls ner så förlängs nedbrytningsprocessen, men den stoppas inte så det är fortfarande väldigt viktigt att brygga med humlen så fort som möjligt, helst inom ett dygn, säger Johan Lagercrantz.

Smakmässigt bidrar färsk humle med en unik karaktär som enklast kan beskrivas med jämförelsen av torkade och färska örter. Resultatet blir rikare och grönare, ofta med en lätt oljighet och ett stabilare skum. Men för att bäst förstå den färska humlens påverkan på smaken kommer bryggeriernas alla nio öl att släppas synkroniserat med minifestivaler nu på lördag den 26:e oktober – på Lådan i Stockholm, Ivans Pilsnerbar i Göteborg, på Stormgatan i Malmö och Peders – Pisserendens ølkælder i Köpenhamn. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.