Bildspel
Det har blivit en del olika cider för Mikael Nypelius och Fruktstereo. (Foto: Ronny Karlsson)
Redan första året blev de bäst i Sverige. Nu tror Fruktstereo på en ciderrevolution och vill skapa en egen skandinavisk stil.
Mikael Nypelius och Karl Sjöström är det som står bakom cidersatsningen. De är båda utbildade sommelierer, hamnade i Skåne efter att ha haft planer på att flytta till Frankrike och nu driver de det snabbt växande ciderföretaget Fruktstereo.
– Vi läste att 95 procent av den svenska trädgårdsfrukten blir liggande på marken. Då bestämde vi oss för att göra en satsning på svensk cider, säger Nypelius.
I somras var det premiär för deras första ciderårgång, och redan före premiären hade de vunnit pris för bästa svenska cider.
– Då hade vi hållit på i nio månader, det var fantastiskt, säger Nypelius.
Den första årgången gjorde på vingården i Hällåkra öster om Malmö, där man hyrde in sig. Men nu har man en egen lokal i Malmö på 650 kvadratmeter.
– Det är en källare och det passar bra, framför allt på vintern går temperaturen ned rejält och det är bra för cidern, förklarar Nypelius.
– Vi vill inte använda några tillsater och inte heller vatten. Vår cidern jäser av den naturliga jästen som finns och vädret påverkar hur stark den blir. Första året nådde vi 6,5 procent när det var riktigt soligt. I fjol när det regnade mer hamnade cidern runt fem procent.
Tillgången på äpplen har löst sig allt enklare längs vägen och den senaste cidern tas fram från en övergiven äppleodling med 2500 träd.
– Vi vill kunna livnära oss på det här. Det finns extremt mycket frukt i Sverige och vi vill ta hand om det som finns. Det är många som tycker det är tråkigt at deras äpplen inte kommer till användning.
I det stora ciderlandet Frankrike används det speciella äpplesorter för cidertillverkningen, men Fruktstereo vill nischa sig och använder sig av svenska matäpplen, som ger en frisk och syrlig smak.
– Vi vill gärna få fram en speciell skandinavisk stil på cidern, som skiljer sig lite från de franska, säger Nypelis.
– Mycket går på export, så här långt har det varit ett större intresse utomlands även om vi känner att det börjar hända saker även i Sverige. Vi tror på en ciderrevolution i Sverige.