Full på jobbet i 1500-talets Irland

1500-talets öl var starkare än vad många historiker tidigare antagit. Dessutom dracks inte öl eftersom det saknades tillgång på rent vatten – åtminstone inte på Irland, enligt ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt.

En tvärvetenskaplig samling av historiker, arkeologer, mikrobiologer, agronomer, hantverkare, mältare och bönder har lyckats återskapa ett öl som bryggdes på Irland i Dublin Castle 1574.

I och med det har man inte bara kunnat avslöja ny information om hur ölkonsumtionen såg ut på medeltiden på Irland, utan även lyckats få nya rön om ett antal myter knutna till dåtidens alkoholkultur.

Det krävdes omfattande studier av 1500-talets irländska ölfat, grödor och metoder för att kunna brygga ölreceptet från 1574, som ingick i forskningsprojektet FoodCult, vars syfte är att undersöka matkulturen på Irland mellan 1550-1650. Det var publikationen Världens Historia först med att rapportera om i Sverige. 

Det tre år långa arbetet med att få till ölet såsom det tedde sig 1574 visar att brygden på många sätt liknar en lager av starkölstyp, så som vi känner till den idag. Bland annat låg alkoholhalten på omkring 5% vilket är högre än många antaganden som gjorts om att dåtidens öl var svagare än dagens.

Det är däremot säkerställt att 1500-talsmänniskorna drack betydligt större mängder öl än vad vi gör idag. Ett protokoll från Dublin Castle visar att människorna som bodde och arbetade på slottet drack sammanlagt 120 000 liter öl om året. I en artikel i The Historical Journal, som även Världens Historia hänvisar till, skriver forskare att det motsvarar mellan 2,8 till 4,73 liter öl om dagen för varje person vid slottet. 

Och ölet var i de flesta fall alltså inte betydligt svagare, som många historiker tidigare antagit. Många vid slottet måste därför ha varit rejält berusade under dagens lopp. Ett historiskt exempel indikerar att en irländsk murare från Christ Church konsumerade över sju liter öl under dagar med särskilt krävande arbete.

Faktum är att ett svagare öl, på omkring två volymprocent alkohol, som fanns tillgängligt på Dublin Castle oftast ratades av arbetarna som ansåg att det var ohälsosamt, enligt forskarna. 

En annan myt, den om att vattnet var förgiftat och att man var tvungen att dricka öl för att få i sig vätska, kommer också på skam i forskningsresultaten. Enligt forskarna fanns nämligen tillgång på rent vatten, faktum är att ölbryggningen krävde rent vatten, menar de.

Men vatten ansågs å sin sida  inte vara nyttigt. Enligt tidens så kallade humoralpatologi, en teori om människans fysiologi som utvecklades i antikens Grekland, ”var vatten en kall dryck som var dålig för matsmältningen och orsakade slöhet. Öl var däremot varmt och trösterikt”, skriver Världens Historia.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.