Gårdsförsäljningen – så kan den gå till

Småbryggerier kan snart få sälja starköl direkt till besökare. Foto: Oceanbryggeriet

Nu har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett skarpt förslag på hur gårdsförsäljning av öl, vin och sprit ska fungera. Men kommunerna får inte handlägga några tillstånd innan lagen träder i kraft den 1 juni.

Från och med den 1 juni kan det bli tillåtet för svenska småproducenter att sälja alkohol direkt till besökare på bryggerier, vingårdar och destillerier. Då ska man kunna köpa hem upp till tre liter starköl eller vin, eller 0,7 liter starksprit – utan att behöva gå till Systembolaget. Regeringen la ett lagförslag om gårdsförsäljning till riksdagen i januari, men ännu är ingen ny lag klubbad. Nu har Folkhälsomyndigheten skickat ut en remiss med förslag till nya föreskrifter och råd kring hur försäljningen i så fall ska gå till.

I linje med regeringens proposition ska försäljningen bara kunna ske i samband med ett kunskapshöjande besöksarrangemang. Det innebär att besökarna först ska ta del av en presentation eller rundvisning, där de får information om till exempel dryckens tillverkning, historia och råvaror. Enligt Folkhälsomyndighetens förslag ska arrangemanget pågå i minst 45 minuter, där minst 30 minuter ska vara just kunskapshöjande.

Arrangemanget måste ske på tillverkningsplatsen och ledas av en eller flera personer. Vissa delar kan göras med digitala hjälpmedel – men presentationen får inte vara helt digital. 

De företag som vill bedriva gårdsförsäljning ska dessutom ha ett egenkontrollprogram och genomgå ett kunskapsprov. Arrangörerna måste bland annat informera om alkoholens skadeverkningar, göra ålderskontroller och på olika sätt säkerställa att alla besökare först deltar i ett arrangemang innan de får möjlighet att köpa alkohol.

Folkhälsomyndigheten föreslår också att alla gäster ska få ett tryckt informationsblad om alkoholens risker och att det muntligt informeras om det i början av besöket. 

Det är kommunerna som föreslås få ansvar för att utfärda tillstånden för gårdsförsäljning, vilket i vissa kommuner kan bli svårt att hinna med precis innan semestern. Därför finns en oro i branschen att olika tolkningar och byråkratiska hinder gör att gårdsförsäljningen inte kommer att dra igång i tid över hela landet – även om lagen klubbas igenom och börjar gälla 1 juni. Något som bland annat Sverige Radio har rapporterat om. 

– Syftet är ju att man ska få sälja alkohol så snabbt som möjligt, men det som är viktigt att poängtera är att lagen inte träder i kraft förrän 1 juni. Innan dess kommer vi inte kunna handlägga några tillstånd, däremot kommer vi att försöka förbereda så mycket som möjligt, har Sofie Tegvall (S), ordförande i funktionsnämnden i Jönköpings kommun som tar beslut om vilka som uppfyller kraven för att få ha gårdsförsäljning, sagt till P4 Jönköping.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.