Namn: Andreas Häggström/Ärlans bryggeri
Ort: Umeå
Ålder: 39
Hembryggare sedan: 2013
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Vår kompis Åsa köpte ett ”lilla köksbryggeriet”-kit till mig och min sambo Maja eftersom vi var ölintresserade och hade låtit Åsa bo hos oss. Vi bryggde cirka fyra liter helt ok öl och jag blev otroligt peppad. Jag bryggde snabbt en dubbel-IPA med stora mängder simcoe, jäste den i garderoben och funderade varför den smakade jordgubbar. Det misslyckandet stoppade mig inte, utan jag gjorde ganska direkt en split batch där jag ställde simcoe mot cascade, sedan hade jag fastnat, och spårat helt.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Det är rätt svårt att svara på den frågan, för även då jag inte brygger så läser jag på, planerar kommande bryggningar, mäter ph på blåbär och annat relaterat till ölbryggning. Det mest exakta svar jag kan ge är: mycket!
– Jag hittar tid eftersom jag kan planera, fata med mera efter barnen somnat för kvällen. Bryggdagarna kommer till antingen genom att jag brygger sent på kvällarna, eller genom att min sambo har förståelse för att jag är fast i träsket och att det ger mig en stor glädje att brygga öl
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– De sista små detaljerna. Det är enkelt att göra öl. Det är till och med ganska enkelt att göra helt ok öl. Men det är jävligt svårt att göra exakt den öl en hade i huvudet då receptet gjordes. Där kan det vara jästmängden, jästemperaturen, vattenbehandlingen och så vidare som är skillnaden mellan en bra och riktigt bra öl. Det är de små detaljerna som kräver din uppmärksamhet och kunskap.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Black Bretty kanske är mitt bästa öl någonsin. Det är åtminstone i toppen och det är ett minnesvärt öl. Det är en sur porter som jag bryggde med Grantorps Nanobryggeri och som vi jäste med brett och bakterier. Det är en smakexplosion och mindfuck på samma gång, men den håller ändå ihop och känns rätt balanserad. Totalt Jävla Mörk Öl var också en väldigt bra öl. En imperial stout på 12 procent som var så smakrik och god att pastry bara kändes meningslöst.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Det blir nog valfri öl från Cantillon. Jag älskar hur smakrika, men ändå balanserade och välgjorda de känns. Många av ölen från de hypade surölsbryggerierna (framförallt amerikanska) är för sura. Cantillon är oslagbara.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Absolut. Jag funderar på det rätt ofta faktiskt. Men jag är inte bryggaren som vill göra samma öl vecka ut och vecka in. Jag har knappt bryggt någon öl två gånger med samma recept. Dessutom har jag ett fantastiskt jobb redan. Om jag någon gång i framtiden startar bryggeri lär det ske på någon slags halvslö hobbybasis.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Skaffa jäskyl, för att det gör stor skillnad på din öl. Skaffa fatanläggning så du slipper flaska, vilket lätt är det tråkigaste med bryggandet. Brygg inte öl för att få billigare öl än på bolaget, det är en tråkig anledning och varför göra något kul på ett tråkigt sätt?
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Jag har gjort många misstag, men inget slår den gången jag var för snål för att köpa en borr och bestämde mig för att skära upp ett hål för vattenlåset i jäshinkens lock. Jag missade som tur var alla nerver osv. då jag snittade upp min vänstra hand med en mattkniv, men det krävdes ett besök på vårdcentralen och sju sömmar. Den pågående saisonbryggningen fick jag skjuta upp några dagar.
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: bryggverk (för att det är smidigare, tro inte att du gör bättre öl)
Flaska eller fat: Fat, 100 procent
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Surt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo, men utan alla emojis