GBG IPA Fest flyttar till Vega Bryggeri

Efter inställd fest på Posthotellet samlas 25 västkustbryggerier på Vega Bryggeri för GBG IPA Fest – en dag i humlens tecken.

Göteborgs IPA Fest är tillbaka och har nu fått en ny hemvist på Vega Bryggeri efter att den ursprungliga ölfestivalen på Clarion Hotel Post den 5 oktober ställdes in på grund av dålig biljettförsäljning.

Lördagen den 26 oktober samlas stadens bryggerier istället på Vega Bryggeris Restaurang & Taproom för en humlefest. Alla bryggerier tar med sin färskaste, bästa IPA som sedan serveras helt anonymt. Gästerna får inte se några öletiketter – den här dagen handlar enbart om smak, doft och humlighet.

– IPA-festen har arrangerats sju eller åtta gånger tidigare, lite beroende på hur man räknar och tanken är att det ska vara en rolig tillställning för både besökare och bryggare. Göteborgs bryggerier står bakom evenemanget och målet är att både gästerna och bryggarna ska kunna umgås och njuta god mat och dryck, säger David de Courcy som är talesperson för göteborgsbryggerierna som deltar.

Som vanligt innehåller festivalen ett tävlingsmoment. Under dagen kommer besökarna att få prova ett brett utbud av IPA. Alla öl serveras anonymt, utan varumärken eller etiketter, för att besökarna enbart ska fokusera på smakupplevelsen. Gästerna får ett röstkort när de anländer och kan sedan prova sig igenom utbudet och rösta på sina favoriter.

– Tävlingen ger en bra överblick över vad som händer på IPA-fronten i Göteborg. Det brukar bli en väldigt trevlig dag och besökarna går ofta tillväga på väldigt olika sätt. Vissa skriver seriösa anteckningar och provar sig metodiskt igenom utbudet, medan andra kanske fastnar för en favoritöl och dricker mer av just den, fortsätter David de Courcy.

Eftersom serveringen sker blint finns det ingen öllista som presenteras i förväg. Bryggerierna får själva bestämma vilken öl de vill ta med sig och variationen brukar vara stor.

– Totalt deltar 25 bryggerier och varje bryggeri tar med sin bästa IPA. Vissa väljer att göra en specialbryggd tokhumlad färsk IPA till festen, medan andra tar med sin flaggskepps-IPA eller en annorlunda stil som sur-IPA. Majoriteten av ölen brukar vara NEIPA, men jag har en känsla av att vi kanske får se en annan fördelning i år, säger David de Courcy.

I slutet av dagen avslöjas vilka öl som deltagit och vinnaren utses baserat på publikens röster. Rösterna räknas av representanter från Svenska Ölfrämjandet. 

Bryggerierna är inte hemliga – de som deltar är Ahlafors Bryggeri, AKiA Brygghus, Barlind Beer, Bearded Rabbit Brewery, Beerbliotek, Beerium Bryggeri, Billdale Bryggeri, Brewhuslän, Dugges Bryggeri, En Aleigen, Fermenterarna, Göteborgs Nya Bryggeri, Hönöbryggeriet, Majornas Bryggeri, O/O Brewing, Oceanbryggeriet, Odd Island Brewing, Poppels Bryggeri, Sad Robot, Saro Brewing, Spike Brewery, Stigbergets Bryggeri, Två Feta Grisar, Vega Bryggeri och Wet Whistle.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.