Som vd för Sveriges Bryggerier har Cecilia Giertta fått uppleva en fantastisk utveckling de senaste åren. Men gränshandel och skattehöjningar gör henne upprörd.
Giertta klev in i rollen som vd för Sveriges Bryggerier i början av 2009. Under de åtta åren har hon fått uppleva en utveckling som ingen då trodde var möjlig.
– Det var 30 bryggerier när jag tog det här jobbet, säger hon.
Under åren har också Sveriges Bryggerier vuxit som organisation. 2009 fanns det åtta medlemmar, nu är den siffran runt 35.
– Vi har jobbat hårt för att få med fler medlemmar. Vi vill stå för öppenhet och välkomnande, säger Giertta.
Även om medlemsantalet ökat, så är det fortfarande så att det stora flertalet bryggerier väljer att inte organisera sig. Till viss del ser hon det som naturligt.
– Vi har haft en extrem expansion på några få år, och det är ganska många som inte jobbar heltid med sina bryggerier. Då har man inte tid att engagera sig i branschfrågor, säger Giertta.
God lyssnare
Som vd behöver hon förhålla sig till vad styrelsen tar för beslut. Det är heller inte alltid lätt att hantera en organisation där både små och stora bryggerier vill göra sina röster hörda och driva sina viktiga frågor.
– Vi försöker att prioritera frågor där vi kan ha en minsta gemensam nämnare. Det är också viktigt att vara en god lyssnare i min roll, tror hon.
En framgång på senare tid att är att Sveriges Bryggerier numera sitter med i regeringens Livsmedelsråd. Där kan hon lyfta fram ölet och låta bryggeribranschen synas i ett sammanhang där såväl makthavare som många andra mat- och dryckesintressenter finns med.
– Det känns bra. Vi vill att staten och regeringen ska ta större hänsyn till vår bransch.
De återkommande skattehöjningarna på alkohol är den kanske allra viktigaste frågan för Giertta och hela organisationen. Hon gläds åt att det inte fanns med något förslag om skattehöjningar i den vårbudget som regeringen nyligen presenterade, men skatten är redan hög som den är.
– Våra skatter ger oss enormt höga priser på alkohol. Dessutom går pengarna till staten i stället för att gå tillbaka till branschen.
Gränshandel upprör
Samtidigt pågår en utbredd gränshandel där svenskar köper billig öl och sprit i Tyskland och fraktar till Sverige utan att en enda skattekrona hamnar hos den svenska staten.
– Det är inte ens alkoholpolitik utan bara konstigt. Om vi ska ha ett monopol som tar ansvar kan man inte låtsas som att den här handeln inte finns.
Hon säger sig bli upprörd när det inte ens går att nå fram till politikerna och få en vettig diskussion om situationen.
– Tullen och polisen är där varje dag och ser hur det ser ut i verkligheten. Det förvånar mig att vi inte ens kan få till en ordentlig utredning om detta.
En annan fråga som är viktig för Giertta är de tillståndsenheter som finns i varje kommun. Här skiljer det mycket mellan olika kommuner när det gäller vad som är tillåtet.
– Det är ett jätteproblem för bryggerierna idag. Vi har 290 kommuner med 290 olika ansvariga personer.
Även om det finns en hel del kritik, tycker hon att politikerna ändå till viss del lyssnar.
– Jag tycker att vi når fram men det tar tid. Man får vara lite enträgen. De flesta vet inte hur det fungerar för oss i dag, då får vi försöka tala om det.
Ölets Dag en framgång
Allt i hennes arbete handlar inte om politik och tunga frågor. En framgång för organisationen har varit att arrangera Ölets Dag. Under några år har den tredje onsdagen i juli inneburit att svenska bryggerier öppnar sina dörrar för allmänheten.
– Vi vill berätta historien om hur öl blir till och vi vill ge den svenska bryggerinäringen ett gott anseende, säger Giertta.
Vi pratar en del om framtiden för svensk öl också. Hon tror att utvecklingen med nya bryggerier kommer att hålla i sig, men att det till slut kommer att plana ut och ske andra förändringar.
– Vi har nog inte nått peaken ännu, men om tre-fem år kommer det någon form av konsolidering. Vi kommer att ha kvar många bryggerier. Men på sikt kommer det att bli färre, bland annat genom uppköp.
Intervjun går mot sitt slut och Cecilia Giertta ska fortsätta sin turné på västsvenska bryggerier. Det finns många att besöka i dessa dagar, och hon påminner om att det som minst fanns bara åtta bryggerier i Sverige.
– Det händer så mycket bra saker. Sverige är verkligen ett ölland, avslutar hon.