2016 blev ett historiskt år för brittiska skatteintäkter från alkohol. För första gången drogs det in mer skattepengar på starksprit än på öl.
Öl har genom alla tider varit den i särklass mest populära alkoholdrycken på de brittiska öarna. Det har också gjort att de större skatteintäkterna kommit från just öl jämfört med starksprit. Men i fjol ändrades det för första gången någonsin.
Det brittiska finansdepartementet drog då in 3,38 miljarder pund på skatter för starksprit, medan intäkter från ölskatter landade på 3,32 miljarder pund.
Enligt Wine and Spirits Trade Association är det en speciell dryck som ligger bakom hela förändringen. Försäljningen av gin ökade nämligen med hela tolv procent under 2016.
En av anledningarna till den ökande populariteten anses vara att gin numera ofta smaksätts. Det finns numera gin med örter, kryddor, druvskal och sjögräs.
Gin började att säljas på 1700-talet och var till en början medicin mot sjukdomar som gikt och matsmältningsbesvär. Historiskt sätt var gin alltid en billig spritdryck, något som ändras i takt med den ökande populariteten.