Den råder en global brist på spannmål, något som kan drabba även bryggerierna i Sverige.
Utan malt blir det inga öl och när SVT häromdagen gick ut med nyheten om att priserna gått upp kraftigt på grund av en global brist på spannmål väckte det oro även hos maltproducenterna.
På Warbro Kvarn följde man och diskuterade nyheten, som får konsekvenser även för dem.
– Så sent som i morse delade en kollega en bild från text-tv om att malt blivit 65 procent dyrare på global nivå och man känner verkligen av oroligheterna. Jag skulle inte vilja vara odlare, säger Ida Lindberg Klausen på Warbro Kvarn.
– Det är mjöl som är vår stora business och vi har ett stort nätverk i spannmålsbranschen och man märker att det är oroligt. Det är många som fått partier förstörda på grund av den sena blöta våren här i Sörmland, så visst är det ett ämne som det snackas om nu.
Samtidigt är hon inte överdrivet oroad för den egna produktionen.
– För vår del måste jag ändå säga att det faktiskt känns väldigt bra. Vi har vårt egna maltkorn balder som vi bara odlar i närområdet i väldigt nära relation med odlarna, och tillsammans med dem avgör vi när det är läge att så och skörda. Balder används till 60-70 procent av vår malt.
– Vi får in korn hela tiden och kommer att ha skörd för hela året. Men visst är det ett stökigt år och det är oroligt ute på fälten. Vissa grödor till vårt mjöl är besvärliga, men kornfälten är helt okej.
Kvaliteten på malten är hon heller inte så bekymrad för.
– Just balderkornet känns okej och än så länge är det bra kvalitet på malten. De partier som vi inte kan godkänna kommer inte in till oss överhuvudtaget.
Fast bristen på korn kommer att slå igenom på ett sätt i alla fall.
– Högre priser för bryggerierna behöver man räkna med, tror jag.
Och med högre priser för bryggerierna kan det innebära att den kostnaden till slut hamnar på butikshyllan.