Hej, hallå Thomas Björklund, vd och grundare av Warbro kvarn som både odlar och mältar svenska ekologiska spannmål.
Kan du berätta lite om årets skörd?
– Det har varit ett helt normalt år. Inga rekord men genomgående bra kvalitet, vi hade goda skördeförhållanden vilket är viktigt för kvaliteten, inte minst för maltkorn. Förra året var det väldigt blött och kornen grodde redan på fälten så vi kunde knappt tröska något alls då.
Har ni kommit igång med att mälta årets skördar?
– Absolut, många har väntat på Balder-kornet, som det aldrig blev någon skörd av förra året, och den har vi nu åter i lager.
Balder är ett gammalt kulturkorn, men ni har tidigare också arbetat med Gullkorn – varför slutade ni med det?
– Gullkorn är ett ännu mindre förädlat maltkorn som togs fram i början av 1900-talet. Men smakmässigt var det väldigt likt Balder och gav inte den där extra twisten som vi hoppats på. Balder har ett lite bättre utbyte så därför har vi prioriterat den.
Odlar och mältar ni modernt maltkorn också?
– Ja, till de mer rostade sorterna, där grundsmaken inte är lika viktigt, jobbar vi med modernt, ekologiskt maltkorn – upp till Vienna- och Münchnermalt. Balder med all sin smak, är vårt unika basmalt som vi mältar som pilsner-, extra pale pilsner- och pale ale-malt.
Går det att mälta mörkare än så?
– Teoretiskt ja, men då krävs en stor kollektiv beställning. Mörkare malt används i mycket små volymer och vi mältar fem ton åt gången.
Hur är intresset för er malt?
– I början var intresset stort men sedan har det successivt gått ner. Precis nu har vi börjat märka av en försiktig uppgång igen, flera bryggerier som tidigare handlat av oss har börjat igen och några nya har tillkommit. Men det finns ett svårt grundproblem som allt bottnar i och det är att ölbranschen inte har betalningsförmågan för vad svensk malt faktiskt kostar, vi saknar i princip helt marginaler och får det ändå inte sålt.
Vad tror du om framtiden?
– Det rör på sig nu, klimatförändringarna går snabbt och samtalen om livsmedelssäkerhet och krisberedskap sätter ljuset på den inhemska produktionen. Det fungerar helt enkelt inte längre som det tidigare gjort och utifrån det perspektivet borde intresset öka.
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.