Stefan Karlsson är göteborgaren med gotländskt ölfokus. På sikt ska hans Gute Bryggeri ha sin egen anläggning på ön.
Karlsson har längre haft en passion för öl, men utan att för den skulle göra så mycket mer än att njuta av drycken.
– Intresset började för cirka 20 år sedan, men under de första 19 åren hände det inte så mycket, säger han.
Under tiden som han studerade på Chalmers var han med och bildade ett sällskap vid namn Pilsnergrabbarna men även då handlade det förstås mer on konsumtion än produktion av öl. Men så för något år sedan blev planerna på ett bryggeri mer konkreta. Han träffade en del folk i branschen och fick ett kontaktnät och gjorde en affärsplan.
Redan från start var det klart att han ville ha Göteborg eller Gotland som bas för verksamheten och efter att bland annat ha tittat på olika varumärken fastnade han för Gotland.
– Gute Bryggeri var ledigt och det kändes bra. Vi jobbade sedan med att ta fram en profil för företaget och jobbade med att ha en hel kedja för verksamheten, från bryggning till transport, säger Karlsson.
Nu finns hans första öl på marknaden, men bryggeriet på Gotland kommer att dröja.
– Vi ska etablera oss där och det ska bli ett bryggeri på Gotland. Men vi vill skynda långsamt.
De första ölen är bryggda hos Coppersmiths i Västerås, och där kommer hans öl att bryggas ett tag till.
– Under 2018 och 2019 väljer vi legobryggning. I dag har vi en pilsner och en ipa och vi ska bredda vårt sortiment med ett par öl till, säger Karlsson.
I dagsläget produceras 2000 liter eller 4000 liter per bryggning och målet är at nästa år få ut cirka 20 000 liter på marknaden.
– Det känns som en bra start för oss, då kan vi också förbereda allt som krävs för ett eget bryggeri, säger Karlsson.