Att satsa ekologiskt blir allt mer populärt. Nu har Göteborgs Nya Bryggeri ställt om hela sin produktion.
Under torsdagen var det tappning av den första ekologiska ölen från göteborgarna. Go IPA blev först ut.
– Vi har sagt från början att vi vill vara ett modernt bryggeri. Ekologiskt är framtiden och vi vill värna om miljön, säger vd Ola Jonsson.
Processen har inneburit en hel del jobb, inte minst med pappersexercis. Men nu är allt klart och de första flaskorna med den gröna eko-etiketten kunde fyllas med öl när Beernews var på besök.
– Vi ställer om helt nu, all produktion ska vara helt ekologisk, säger Jonsson.
Det finns en möjlighet att få dispens när det gäller humlen. Ekologisk humle är nämligen inte så lätt att hitta.
– Det är svårt för oss att få tag på en tillräcklig mängd. Det är där skon kommer att klämma, ekologisk humle är en bristvara, säger bryggaren Tobias Grönqvist.
Satsningen handlar inte bara om de egna kraven. Ola Jonsson har märkt att konsumenterna allt mer söker sig till ekologiska produkter.
– Folk är mer aktiva i sina val och man vill ha ekologiskt. Framför allt är det så i den yngre generationen.
I höstas gjorde Poppels samma ekologiska omställning och flera nya bryggerier har satsat direkt på ekologisk produktion. Om två veckor kommer även Grebbestad Bryggeri, där Jonsson också är inblandad, att ställa om sin produktion till ekologiskt.
– Det kommer att vara det som gäller framöver, säger han.