Priserna fortsätter att hopas hos This Is How. Nu har grundaren Gustaf Ahlin utsetts till Årets norrlänning i besöksnäringen, och vinstpengen ska gå till vidareutbildning av personalen.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen för den svenska besöksnäringen, Visita, i form av deras nordligaste avdelning, utsåg nyligen Årets norrlänning inom besöksnäringen 2024. Det prestigefyllda priset tilldelades i år Piteåbryggeriet This Is Hows grundare och ölchef Gustaf Ahlin, som även ligger bakom krogkedjan Taps& och festivalen This Is How Beerfest.
I juryns motivering kan man läsa att Gustaf Ahlin har ”gjort en betydande insats för besöksnäringen i norr genom att etablera inte mindre än fem unika ölbarer under kort tid, vilket inte bara bidrar till lokal utveckling utan också sprider kunskap om hållbarhet och kvalitativ hantverksöl”.
Förutom etableringen av ölbarerna Taps& nämns även This Is Hows ölutveckling och betydelsen av festivalen This Is How Beerfest som hölls i augusti.
Årets Norrlänning är i själva verket smålänning, men har nu bott nästan halva sitt liv i Norrland.
Grattis till utnämningen! Känner du dig mer norrländsk än småländsk nu när du vunnit den här utmärkelsen?
– Haha tack! Ja, kanske slog det över nu!
Vilka reaktioner har du fått av kollegor, branschfolk och vänner på utmärkelsen?
– Bara att det är väldigt kul. Framför allt för att öl får chansen att synas på det här sättet. Det är viktigt för branschens fortsatta tillväxt.
I utmärkelsen ingår ett stipendium på 25 000 kronor som ska användas till kompetensutveckling. Pengarna ska Gustaf Ahlin använda till att utbilda barpersonalen till beer cicerones. Vem som ska stå för utbildningen är inte klart ännu, men Gustaf Ahlin berättar att han för samtal med Cicerone Certification. Att han tycker att det är viktigt att personalen har goda kunskaper om öl ser han som en självklarhet.
– Självklart är det viktigt att personalen har en baskunskap och kan svara rätt svar på frågor. Det skapar en trovärdighet mot gästerna och ska vi ha en möjlighet att utveckla och öka kunskapen om öl hos folk så måste vi börja i vårt eget hus.
Efter etableringarna av Taps& och This Is How Beerfest, har ni några ytterligare överraskningar i rockärmen som du kan teasa Beernews läsare om?
– Nej, tyvärr inte alls just nu. Efter de svårigheter och utmaningar branschen har haft de senaste åren så är det fullt fokus på en stabil verksamhet, men självklart kommer vi fortsätta utmana både oss själva och branschen. På vilket sätt får tiden visa, säger Gustaf Ahlin.
Barerna Taps& finns i Piteå, Skellefteå, Luleå och Umeå. Om det blir någon fortsättning på This Is How Beerfest under 2025 är ännu inte bestämt. Under 2024 slogs This is How också ihop med Bryggverket vilket har stärkt etableringen i Umeå.
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.