Kesuddens Bryggeri i Enköping är lagom nu. Det tycker ägaren Mikael Eklund som vill behålla verksamheten i dess nuvarande form även i framtiden.
En produktion på 5000 liter per år imponerar kanske inte så mycket, men för Mikael Eklund är det alldeles lagom.
– Jag får ofta frågan om bryggeriet kommer att växa, men det är inte därför jag gör det här. Jag brukar jämföra med segling, när man väl kommit upp i 45 fot så går man inte vidare sen bara för att det går. Jag har en skitmysig lokal där jag har maxat ytan och jag kan göra allt själv. Jag behöver behålla mitt vanliga jobb som IT-konsult för att klara hushållsekonomin.
– Sen ska det vara kul och inte jobbigt. Jag vill inte ligga vaken på nätterna och oroa mig. Jag kan tänka mig att omvandla bryggeripuben till en ideell förening i stället för att slippa bryta ryggen själv. Det viktigaste är att lära sig själv och andra. Jag har inga ekonomiska aspekter på det här alls.
Bryggeriet är inrymt i gamla industrilokaler från slutet av 1800-talet: gamla hamnverket i Enköping med ett rivningskontrakt.
– Det är gamla tegelkåkar i charmiga omgivningar med en historia med bra hyra, vilket är en förutsättning för att det ska vara möjligt för mig att driva bryggeriet.
I bryggeriet finns en Braumeister 500, en tank på 1 000 liter och två på 500 samt en överdimensionerad flaskfyllare som ofta står oanvänd.
– När jag började var affärsplanen Systembolaget och krogar men efter ett år insåg jag att jag inte skulle ha tid med det. I stället har jag lagt fokus på sällskap och ölprovningar. Det ger en mycket bättre ekonomi.
Trots det har faktiskt Kesuddens öl på några lokala krogar och en på Systembolaget.
– Mest för att det är kul att ha en öl på hyllan. Jag valde att göra en stout med lång hållbarhet som inte säljer så mycket. Då kan jag brygga den två gånger om året och alltid ha på lager.
Han berättar också att halva förra årets produktion gick åt på två dagar.
– Vi hade en gårdsfest utanför bryggeriet. Det kom 1300 personer på en fredag och lördag. Det var superkul med musik, grillat och min öl. I år blev det inget på grund av corona, men förhoppningsvis återkommer det nästa år.