Bildspel
Drömmen var att göra en gemensam satsning på något. Nu blir drömmen verklighet för Robert och Marie Lundblad när de startar En Aleigen Brewery.
Det är i Kungälv norr om Göteborg som de båda precis bryggt den första batchen.
– Det har varit en dröm att göra något tillsammans. Vi bestämde oss vid jul i fjol, då kände jag att jag också ville göra det här, säger Marie Lundblad.
Det här med bryggning är dock inte nytt. Robert började redan på 1990-talet med att brygga öl och efter ett uppehåll hittade han tillbaka till det intresset.
– Det tog fart när vi flyttade ut hit 2009 och vi har bryggt öl tillsammans med en hel del vänner, säger han.
Efter beslutet om att satsa inleddes en jakt på lokaler och det har tagit sin tid. Men nu har man installerat sig i ett industriområde i Kungälv och bryggverket är på plats. Det ska gå att brygga 200 liter öl per gång och de två jästankarna ska snart bli fyra.
– Jag jobbar som sjuksköterska och ska fortsätta med det. Inledningsvis siktar vi på en årsproduktion på 5 000 liter men det skulle gå att brygga 10 000 också på den här utrustningen, säger Robert.
Marie är i slutet av en utbildning till florist och har planer på att skaffa lokaler i samma hus. En tanke är att på något sätt kombinera de två verksamheterna på sikt.
Det är belgiskt och brittiskt som blir fokus när det gäller ölen ineldningsvis. Det är också den typen av öl som de båda gillar bäst, inte minst efter att ha bott på Irland under en period.
– Jag är inte så jättemycket för de nya hajpade smakbomberna, vi har pratat om att ha fyra basöl till en början. Då blir det fokus på brittiska och belgiska ale, det är väldigt trevliga öl, säger Robert.
Förhoppningen är att kunna sälja sina öl lokalt, och med lokalt tänker de sig Göteborg, Stenungsund och området däremellan.
– Det gäller att hitta rätt nätverk och vi tänker oss också att sikta mot Systembolaget på sikt. Dessutom tror vi på folköl och har gärna egna event i lokalen när vi känner oss redo för det, säger Robert.
Byggverket är till stora delar hemsnickrat och just hantverket är viktigt för både Robert och marie. De gillar att inte ha produktionen alltför automatiserad.
– Hantverket ska vara grunden i det vi gör, vi har alltid gillat det, säger Marie.