Nya Beernews startade upp i början av 2024. Under året som gått har vi gjort mer än en publicering om dagen. Här följer de tjugo artiklar som drog mest intresse till sig, samt de 4-listor och artiklar om ölställen som lästes allra mest.
ÅRETS 20 MEST LÄSTA NYHETER:
Systembolagets satsning Ölstudion i Göteborg har väckt många frågor – kommer konceptet fortsätta och kommer det till andra städer? Nu kan Beernews avslöja mer om planerna.
2. Finland på väg mot starkare öl i butikerna
Den finska riksdagen har röstat för att ta slutstegen mot en reform av alkohollagen, som skulle tillåta försäljning av öl och cider med upp till 8 procents alkoholhalt i landets matbutiker. Därmed kommer regeringens förslag om ny alkohollag med stor sannolikhet att klubbas igenom.
3. Svenskar vallfärdar till Tyskland för billig öl
Gränsbutikerna i Tyskland börjar återigen dra till sig svenskar. Med priser upp till 60 procent lägre på öl och alkohol har kundflödet på kort tid ökat med 36 procent.
4. Så prissätter bolaget sina billigaste öl
Som Beernews berättar idag är priset på svenskt öl historiskt billigt. Prisutvecklingen följer inte mönstret för andra livsmedel vilket beror på en rad saker – däribland Systembolagets prissättning, som i sin tur beror på en rad aspekter. Under våren har bolaget släppt flera lågprisöl, bland annat för att bromsa prisutvecklingen ytterligare. Här berättar Systembolaget varför.
5. Poppels nya satsning – lågpris
Att brygga billig hantverkslager är ett sätt att mäta krafterna mot bryggerijättarnas storsäljare, och konkurrera på deras hemmaplan, i jakt på nya konsumenter. Poppels är det senaste hantverksbryggeriet i raden som provar tricket – som dock är långt ifrån riskfritt.
6. Bryggarna: Den mest överskattade ölstilen
Det går trender i öl – vissa stilar får mycket plats på hyllan, i samtalet och på Untappd. Men efter ett tag kommer alltid röster om att något är överskattat. Beernews bad tolv svenska bryggarprofiler att sticka ut hakan – vilken ölstil är egentligen mest överskattad? Och håll i er, här dissas allt från mild till neipa.
7. Amerikanskt öl tappar stort i Sverige
Den amerikanska storhetstiden för öl i Sverige är slut – åtminstone om man ska tolka Systembolagets försäljningssiffror. De senaste sex åren har försäljningen minskat med drygt fyra miljoner liter, alltså 71 procent. Sämst av allt går det för lagerölen.
8. Inga fler svenska oktoberöl
Nu får inga svenska bryggerier längre brygga oktoberöl, och knappt några andra bryggerier runt om i världen heller. EU har beslutat att flera benämningar av ölen, ska skyddas som geografisk beteckning – och därmed endast får tillverkas i Münchentrakten.
9. Japanskt glas gör det svårare att dricka öl
Ett japansk bryggeri har tagit fram ett särskilt ölglas med ett udda syfte – att göra det krångligare att dricka öl. Glasets form, inspirerad av ett timglas, ska få folk att dricka långsammare och tänka mer på sin alkoholkonsumtion.
10. Domen i ö(l)tvisten: Betala 250 000 kronor
På en ö i Göteborgs norra skärgård har en infekterad tvist rasat mellan en lokal hembryggarförening och ett bryggeri sedan 2021. Frågan, som handlar om rätten till ortnamnet, avslutades nyligen i marknadsdomstolen.
11. Så tänker Systembolaget kring välhumlad öl
En vedertagen sanning i ölkonässörkretsar lyder att välhumlad hazy-ipa ska drickas så färsk som möjligt. Det innebär utmaningar när det kommer till distribution, lagerhållning och försäljning.
12. Gratis bryggerishuttle under hela sommaren
En Hop on Hop off-buss som trafikerar fem bryggerier i Göteborg har gjort succé under våren. Nu förlängs projektet och rullar i stort sett varje lördag under sommaren.
13. Exklusiv öl slumpades bort vid konkurs
När Glasbankens gick i konkurs slumpades den dyrbara ölen bort vid en lagerförsäljning, medan kunder och leverantörer fortfarande står tomhänta. Nu vill Emad Moore på Ales & Brews, som drabbades hårt av Glasbankens konkurs, vända blad genom en crowdfunding.
14. Kostas GW-öl bryggs av Krönleins
I våras lanserade Leif GW Persson två öl tillsammans med det småländska bryggeriet Kosta och krögaren Pontus Frithiof. Den alkoholfria varianten har gjort succé, samtidigt som den vanliga pilsnern har varit svårare att få in på Systembolaget. De stora volymerna av det alkoholfria ölet har dock inneburit att båda ölen sedan starten bryggs hos Krönleins i Halmstad, medan recepten är gjorda av Kosta.
15. 2023 års bästa nya svenska öl
Det har vridits och vänts på argument, funderats och diskuterats. Och nu är det klart – här är de tio ölen som Beernews nominerat till 2023 års bästa nya svenska öl.
16. Banbrytande importör i konkurs efter 20 år
Konkursen kom som en chock – men nu gör Wicked Wine allt för att mildra effekterna för de producenter som legat i importörens portfölj. För personalen gäller ”business as usual”, åtminstone en månad till.
17. Efter tuffa år – Brekeriet är till salu
Det fanns både framtidsplaner och drömmar, men efter pandemin har Brekeriet aldrig riktigt kommit på fötter igen. Passionen att fortsätta satsa framåt har falnat, menar de tre bröderna Ek, som nu istället hoppas på att kunna sälja verksamheten.
18. Ölprofil rasar mot Carlsbergs caskslakt
Få vet att Carlsberg, genom bolaget Carlsberg Marston’s Brewing Co (CMBC), är världens största producent av cask ales. Det då de köpt upp bryggerier som i sin tur gör mycket cask ales. Men som i de flesta stora bryggeriaffärer leder uppköp till effektiviseringar och att ölmärken läggs ner. Nu senast läggs ytterligare åtta caskmärken på ölhistoriens skräphög.
19. Lokalt stöd bakom comebacken
Det blir en fortsättning på den klassiska festivalen Brewskival även nästa år. Med backning från kommunen, och privata sponsorer, blir Brewskival 2025 kulmen av ölveckor i Helsingborg, Malmö, Köpenhamn och Stockholm.
20. Stockholm Brewings jättelansering stoppad
Stockholm Brewing Co planerade för expansion, svarade på en av Systembolagets jätteofferter och vann. Enda sättet att lösa såväl bryggning som distribution var att ta hjälp av ett storbryggeri. Men en miss i administrationen gör nu att ölet stoppats av Systembolaget.
ÅRETS FEM MEST LÄSTA 4-LISTOR:
4 välkända öl som inte finns på riktigt
Du har förmodligen sett hundratals liter av ölen drickas på bio- och tv-skärmar. Ändå är det fullständigt omöjligt för dig att själv fukta strupen med någon av dem, vart du än i världen beger dig. Här är 4 maltiga drycker som bara finns i La La Land.
4 svenska öl med genial design
Vare sig vi vill det eller inte kan förpackningens design få oss att välja ett särskilt öl framför ett annat. Den här veckan listar vi fyra svenska öl med iögonfallande förpackning och intressanta bakgrundshistorier.
4 okända ölpärlor på Söder
Akkurat, OT, Hatten, Foten och Zummen. Få områden rymmer mer och bättre öl och ölbarer än vad den gyllene öltriangeln mellan Skeppsbron, Medborgarplatsen och Mariatorget i Stockholm gör. Men det finns mer att upptäcka. I veckans lista tipsar vi om fyra mindre kända, men ack så modiga, ölställen som alla är väl värda ett besök.
4 öltrender 2024
Det blir svagare ölstilar och färre nyheter men samtidigt högre kvalitet och efterlängtade comebacker. Beernews har blickat in i spåkulan och ser ett år som kommer att speglas av kvalitet och trygghet snarare än experimentlusta. Om det blir tråkigt? Nej, inte det minsta.
4 aktuella kändisöl – rankade
Fler och fler välkända ansikten sätter sitt namn på öletiketter. I våras släpptes flera kändisöl och fler är på gång. De flesta överlever inte särskilt länge, så vi har rankat dem efter potential att lyckas.
ÅRETS FEM MEST LÄSTA ÖLSTÄLLEN:
”En hypnotisk ölupplevelse” – Ivans Pilsnerbar i Göteborg
Mitt i Ringöns egen Beermudatriangel, där bryggerierna Stigbergets, Vega och Två Feta Grisar utgör hörnen, har Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson skapat sin drömbar. Veckans ölställe är Ivans Pilsnerbar i Göteborg.
“Sveriges ölpalats nummer ett” – Akkurat i Stockholm
Att skriva en rekommendation om ett ölställe som vid flera tillfällen har blivit utsedd till världens bästa ölkrog är som att tipsa någon om att besöka Eiffeltornet när de åker till Paris. Det känns överflödigt, som en idiotförklaring av mottagarens kunskap. Men samtidigt måste det göras – inte idiotförklaringen då – utan rekommendationen. Veckans ölställe är Akkurat i Stockholm.
“Som en hemmafest hos Majornas finest” – O/O Bar i Göteborg
På en av Göteborgs mest göteborgska gator ligger ett kryp-in som tickar alla boxar för den som uppskattar ett av stadens främsta bryggerier. I den här delen av staden trängs man sällan med turister, förutom en väldigt specifik sort – ölturisterna. Veckans ölställe är O/O Bar i Göteborg.
“Med smak av ett svunnet Göteborg” – Ölhallen 7:an i Göteborg
Det är fredag lunch och klockan ska snart slå elva. Utanför Ölhallen 7:an nära Kungstorget i Göteborg har redan en liten skara stammisar samlats, trots att det är tio minuter kvar till öppning. De huttrar i kylan och tjötar på göteborgskt manér. Idag är det bara tre gubbar som står där. På lördagarna brukar det vara betydligt fler som otåligt väntar på att få komma in…
”En dold pärla i myllret av turistfällor” – Tritonia Ölverkstad i Stockholm
Bland kullersten, skrönor och kommers ryms en bakficka för ett stort litet bryggeri och dess välkurerade favoriter. Oavsett årstid eller anledning till besök i huvudstadens historiska hjärta finns alltid en anledning att trilla hit, till veckans ölställe, Tritonia ölverkstad av Mariatorgets Mikrobryggeri i Stockholm.
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.