Vi fortsätter att uppmärksamma 4 juli – USA:s nationaldag. Vi lät de här ölprofilerna tala om vilket som är deras favoritbryggeri i USA.
Simon Svensson, Göteborg
Drivande i Gothia Hembryggarförening och delaktig i Gbg Soda:
– Jag är inte speciellt ”amerikansk” i min ölsmak. Jag jagar inte efter hypade amerikanska rariteter för 100 kronor burken. Det intresserar mig inte. Mitt val faller på Founders Brewing Co. De gör alltid stabila produkter och har flera riktiga topp-öl som verkligen faller mig i smaken. De är dessutom väldigt tillgängliga.
Sandra Lööv
@Swedishbrewlady på Instagram.
– Bäst är Trillium. Förutom att de gör bland de bästa IPA’s i världen så brygger de även andra stilar som håller samma nivå. Jag testade bland annat Number 11 från dem som är en sour blonde ale lagrad med persika som var bland det bästa jag har druckit i år. De har vuxit fort, men med vad jag upplever en stor portion ödmjukhet som gör Trillium mitt självklara val i frågan.
Jonas Carlsson Stroh, Malmö
Barchef på Hamnmästaren i Malmö
Svår fråga – det finns så många som förtjänar epitetet, samma om det skulle gälla Europas bästa bryggeri. Efter lite funderande stod det mellan Tired Hands och Stillwater Artisanal och då får man vika sig för tillgängligheten här hemma.
Alldeles utmärkta samarbeten mellan Dugges och Stillwater är ju tillgängliga på svenska marknaden vilket ju är en fördel för den som inte rör sig på alla konstiga festivaler. En av mina favoritöl i sommar är Mango Mango Mango och gästerna på krogen verkar gilla den också, faten tar snabbt slut.
Bägge bryggerierna matchar samma kriterier: förstklassiga öl i alla stilar, inte så där publikfriande men ändå gjorda för den breda massan som gillar bra öl oavsett om det är syrligt, saison, IPA eller kolsvart. Dessutom otroligt trevliga bryggare som gärna sitter kvar efter ett evenemang och pratar om allt mellan himmel och jord (och inte bara öl).
Om ölen från Tired Hands var mer vanliga på svenska eller danska marknaden skulle jag troligen välja dom.
Robert Lagerström, Göteborg
Redaktör för Ölfrämjandets tidning Maltesen.
– Jag skulle kunna säga Trillium, Treehouse, Crooked Stave eller något annat både högklassigt och hajpat bryggeri. Men det blir faktiskt Founders. Denna öltillverkare är stabilare än urberget och gör trotjänare som Imperial Stout, Porter och KBS. Världsklass! Andra ess i jästankarna är Backwood’s Bastard, Doom och Sumatra Mountain Brown. Av med hatten!
Fredrik Järnberg
Instagramprofil under namnet @Hopmaestro.
– Jag skulle kunna droppa någon av de nyare hetsporrarna Trillium, Monkish, Treehouse, Pipeworks och så vidare, men jag måste i ärlighetens namn se till helheten och bredden. Så lite gubb-tråkigt sådär, så landar min röst på Founders Brewing, som i mitt tycke lyckas med att leverera toppklass på i stort sett det mesta de gör. Allt från KBS och deras vanliga Imperial Stout, till bästa Brown Ale i Sumatra och Dark Penance som är en av mina favorit BIPA’s. Landar i toppskiktet med varje stil men har fortfarande en upptäcktslusta i sin ”Backstage-series”.
Glenn Pålsson, Malmö
Festivalarrangör i både Malmö och Stockholm.
– Oskar Blues Brewery är min favorit. Mest för att jag tyckte att burken (Dale’s Pale Ale) lovade ingenting om innehållet, tyckte att den såg fullständigt oinbjudande ut första gången jag blev serverad den hos en kompis, men när jag väl smakat den så levererade den fullt ut. Och gör så än idag, precis som deras övriga öl.
Masse Flohr, Göteborg
Delägare i Haket.
– Det bästa bryggeriet i USA är North Coast. Det är dom för att dom under lång tid har gjort god och stabil öl. Jag hade gärna skrivit Russian River som jag tycker är jättebra men jag har druckit lite för lite färsk öl från dom än så länge.
Tomas Lindohf, Malmö
Ordförande i Svenska Ölfrämjandet.
– Det är svårt att säga vilket som är bäst, framför allt som jag inte har smakat öl från ens i närheten av alla amerikanska bryggerier. Ett av dem jag har smakat öl från och som håller konsekvent mycket hög kvalité är Hill Farmstead. Förutom att de har hög kvalité på sina öl är de också otroligt välbalanserade, något som kräver stor skicklighet att åstakomma.