Bildspel
Från den 20:e våningen på mälteriet är det en enastående utsikt bort mot Danmark.
220 000 ton. Så mycket kornmalt för ölproduktion produceras hos Viking Malt i Halmstad varje år. Vi gjorde ett besök på anläggningen.
Det är Daniel Eriksson som tar emot och visar runt. Han började på Viking Malt ganska nyligen, efter att tidigare varit bryggmästare på Carlsberg i Falkenberg och sedan startat Halmstad Brygghus.
Det egna bryggeriet har han fortfarande kvar, men där jobbar han numera bara en dag i veckan.
– Jag jobbade i bland 80 timmar per vecka och det håller inte. Nu är det i stället två andra som kan dela på den arbetstiden, säger han.
På Viking Malt blir han kontaktperson för mikrobryggerier i Norden. Ett jobb som han ser fram emot, trots den minst sagt utmanande säsongen som just nu pågår.
– Det var en dålig sommar för dom som odlar kornmalt. Det blev mindre skörd och sämre skörd. Bönderna klarade inte av att leverera det vi kontrakterat. Dessutom påverkade sommaren kornpriset och då måste vi höja maltpriset, säger Eriksson.
2Runt Östersjön
Viking Malt finns i ett antal länder runt Östersjön och har anläggningar i Finland, Sverige, Danmark, Polen och Litauen.
– Vårt fokus ligger runt Östersjön och vi är det femte största företaget i Europa i den här branschen, säger Eriksson.
Maltproduktionen sker i en imponerande stor anläggning nere vid hamnen i Halmstad. Med hiss tar vi oss upp 20 våningar till toppen av byggnaden, där också själv mältningsprocessen påbörjas.
Under fem-sex dagar pågår processen, som kallas stöpning, som inkluderar stegen, stöpning, groning och kölning och då flyttas den blivande malten sakta men säkert nedåt i byggnaden.
Själva processen handlar om att enzymer omvandlar stärkelse till socker, men det är viktigt att kornet inte får gro färdigt.
Efter en torkningsprocess är det dags för paketering och därefter körs kornet ut till kunder. Vattenhalten på cirka 40 procent i själva mältningsprocessen blir till cirka fem procent i slutprodukten.
44 personer jobbar på anläggningen och de 220 000 ton som produceras varje år är ungefär en tredjedel av den totala produktionen för Viking Malt. Anläggningen i Halmstad är bemannad dygnet runt.
Utmaning
En av utmaningarna när kornets kvalitet förändras, är att erbjuda kunderna en produkt som har samma kvalitet från gång till gång.
– Det är lite som att göra en blended whisky. Kunder har en specifikation på vad de vill ha och det ska vi leva upp till, säger Eriksson.
Den dåliga skörden i somras har skapat problem på bryggerier, och en av tankarna med Erikssons tjänst är att vara ute på bryggerierna och vara rådgivare för hur malten bäst används i processen.
– Jag ska vara som en partner för bryggarna. Det ska bli spännande. Vi har varit bortskämda med bra skördar under ett antal år, säger han.
Nu hoppas Eriksson, Viking Malt och alla andra på en betydligt bättre sommar för odlarna framöver. Men även detta år klarar man av att leverera den malt som behövs, och 220 000 ton räcker till en hel del öl.
– Det hänger lite på vilken öl man brygger, men det ska räcka till cirka en miljard liter öl.