Bildspel
Öl och hårdrock har varit centralt i Mikael Stannes liv sedan tonåren.
Öl och hårdrock. Hårdrock och öl. Så kan man enkelt sammanfatta Mikael Stannes två stora passioner i livet. Vi träffade honom för att prata om kärleken till öl och om ny musik.
Vi ses på Haket i Göteborg och det är ingen tvekan om att Mikael Stanne har koll på det här med öl. Efter en titt på fatlistan beställer han en Pivot Pils innan vi slår oss ner.
– Det här ölet har blivit årets favorit för mig, det är alltid gott. Ute på krogen började det med Pilsner Urquell när vi hängde på Rover när jag var 18. Jag tyckte att det var så gott och det tycker jag i dag också, säger han.
O/O Brewerys Pivot Pils får höga betyg av sångaren i Dark Tranquillity.
– Den påminner en del om Urquell men är kanske lite mer tysk. Sedan tycker jag att folkölsversionen av det här ölet är ännu bättre. Där är drinkabiliteten astronomiskt hög.
Men intresset för både öl och musik började tidigare än i 18-årsåldern. Ute i Billdal var han en av personerna i det gäng som tidigt började att intressera sig för death metal.
– Det började nånstans i tonåren, det gemensamma intresset var att dricka öl och lyssna på musik. Vi hade folköl när vi lyssnade på amerikanska underground-band, minns han.
Inget Spotify
Tidsmässigt befinner vi oss i slutet av 80-talet och då var det inte bara att slå på Spotify för att upptäcka ny musik.
– Vi läste artiklar och fanzines, det var så vi hittade nya band.
Han började att spela gitarr i 15-årsåldern men då var inte den stora drömmen att stå på de största scenerna.
– Det var mer en grej för att kunna vara med. Jag ville hitta på något, allt var så tråkigt, säger han.
Hela musikgrejen var en form av revolt och de som intresserade sig för den nya musikstilen stack ut och var inte som alla andra.
– I Billdal var allt så förutbestämt med utbildning och jobb, musiken startade andra drömmar och att death metal var en subkultur gjorde det ännu häftigare. Då var death metal i ett läge där nästan inget band hade släppt mer än en skiva och väldigt få kände till det, säger Stanne.
Han har ett förflutet i såväl In Flames och Hammerfall när de banden startades upp, men det är med Dark Tranquillity han blivit mest känd i hårdrockskretsar. Bandet startades av Mikael Stanne tillsammans med Niklas Sundin och första skivan med bandet, Skydancer, släpptes 1993. Då spelade Stanne gitarr och Anders Fridén, mer känd från In Flames, var den som sjöng. Men kort efter skivsläppet lämnade Fridén bandet, Stanne övergav gitarren och tog över sången.
Första turnén
1995 gjordes första turnén och i den vevan flyttade Stanne även till Andra Långgatan i Göteborg.
– Men jag gick inte ut så mycket på den tiden, vi var ju ganska fattiga så vi drack mest folköl och Crocodile, minns han.
Turnerandet har fortsatt genom åren och varit en viktig del för bandets utveckling.
– Det var efter andra skivan som vi fick sätta oss i en turnébuss och åka ut i världen. Det var förstås riktigt stort.
Han säger att turnerandet inte har förändrats så mycket, trots att det är 25 år sedan den första turnén.
– Det är som att ha svinkul en helg, fast man har det i en hel månad. Vi jobbar och gör vår grej på scenen, men lite kan man göra som man vill när man är på turné.
I 15 år har Mikael Stanne jobbat som personlig assistent vid sidan av musiken och han ser turnéerna som ett skönt avbrott i vardagen.
I början av 2000-talet började hans ölintresse att förändras. Folkölen och de billigaste starkölen byttes ut mot framför allt amerikanska öl. I den mån de gick att få tag på i Sverige.
– Vi var på turné i USA 2002 när jag upptäckte Sierra Nevada Pale Ale och där tog mitt ölintresse fart på riktigt. Jag minns att det ölet lite senare kom på fat till Göteborg och då kostade det 110 spänn. Det var mycket pengar då, men jag kunde inte låta bli.
Under senare USA-turnéer har han gjort en hel del besök på olika bryggerier och alltid känt sig välkommen.
– Det har alltid varit en otroligt trevlig stämning på amerikanska bryggerier, och nu finns ju den känslan även här. Dessutom åker jag gärna till de ställen som har bäst öl när vi åker runt i USA.
Mindre alkohol
Det som har förändrat en del på turnéerna är mängden alkohol som dricks. Vid 46 års ålder är det kanske mer smakerna än ruset som lockar i första hand.
– Visst har det blivit för mycket ibland, men det har ändå inte varit så illa. Visst har vi glömt folk i bland när vi ska åka vidare och de har glömt mig också någon gång. Numera kan det bli en eller två öl på scen under en konsert, men då ska det vara god öl.
Turnéerna har också blivit lite kortare. Det lockar helt enkelt inte att ligga ute alltför länge.
– Som mest gjorde vi 34 gig på 34 dagar, men så vill vi inte ha det längre. Fem veckor är smärtgränsen för hur länge vi vill vara ute, även om det fortfarande är så jäkla roligt. Våra fans är verkligen dedikerade och vi träffar publik som varit med från början. Det är riktigt häftigt.
Han ser det som en livsstil med öl och hårdrock och är tacksam över att ha fått leva det liv han levt. Den 20 november är det dags att släppa den tolfte skivan och den har namnet ”Moment”.
– De som gillar oss kommer att känna igen sig även om vi också vill att det ska kännas nytt och fräscht. Jag gillar skivan, säger Stanne.
Tre låtar, ”Phantom Days”, ”Identical To None” och “The Dark Unbroken ligger ute på Spotify och när hela skivan är släppt är det en viktig sak som blir väldigt annorlunda i coronatider.
– Normalt sett är vi ute och spelar live redan samma kväll som skivan släpps, nu går det ju inte att göra så. Vi ska göra några streaming-gig men det blir inte riktigt samma känsla.
Inte svårt med nya texter
Bandet brukar gemensamt låta musiken växa fram när de gör nya låtar, men texterna görs alltid av Stanne. Han ser inga problem med att skapa nya texter efter alla år i branschen.
– Det är inte så svårt när världen är så uppfuckad som den är. Det är nära till känslorna hela tiden, säger han.
Skapandet av musik är inte det enda skapandet Mikael Stanne ägnar sig åt. Sedan fem-sex år tillbaka brygger han nämligen också eget öl.
– Jag hade tänkt på det skitlänge men kände att jag inte hade plats. Men jag köpte en Braumeister och läste Gustav Lindhs blogg, det fick mig på rätt väg. Jag gillar att laga mat också men där går det att improvisera. Här skulle allt vara exakt hela tiden, men det har varit lärorikt. Det är så jäkla kul att se hur små förändringar kan betyda mycket.
Han jämför skapandet av musik med skapandet av öl och hittar på likheter och skillnader.
– Musiken ska nog vara ganska exakt, medan sången är väldigt fri.
En speciell favorit
Under åren ute på turnéer och festivaler han Mikael Stanne förstås sprungit på många av hårdrockens stora namn. Han säger att det är en speciell känsla när plötsligt till exempel Gene Simmons dyker upp, men det är ett namn han vill lyfta fram mer än alla andra. Det handlar då om Mille Petrozza i Kreator.
– Han är det coolaste som finns. Jag ringde honom 1991 och pratade om texter och vi sågs första gången på en festival 2000. Jag är ett superfan av honom fast vi blivit bra polare, säger Stanne.
Efter 25 år i musikbranschen känner sig Mikael Stanne inte färdig. Det ska bli fler skivor, fler turnéer. Och fler öl.
– Jag vet inte om jag nånsin drömde om att bli rockstjärna, det var aldrig drivkraften och jag fick en reality check ganska tidigt. Så glammigt är det inte även om vi sett till att ha det lite bättre på senare år. Samtidigt är det så roligt, det känns som jag skulle kunna göra det här hela livet.
Fakta Mikael Stanne
Ålder: 46 år.
Familj: Sambo och ett barn.
Intressen: Musik, tv-spel, öl.
Världens bästa band: Rush
Världens bästa låt: Limelight med Rush
Världens bästa öl: Founders All Day IPA
Världens bästa bryggeri. Varför inte ta ett svenskt, Stigbergets.