På Artut i Östersund går kärleken till lokala råvaror, lokala producenter och förstås lokal hantverkstillverkad öl som en röd tråd genom hela upplevelsen. När den kvaliteten möter engagemanget och kunskapen som finns här går det inte att göra något annat än att falla handlöst.
Det krävs kunskap, men framförallt engagemang, för att förmedla den kompletta upplevelsen av hantverksdrycker på en restaurang. En dryck är så mycket mer än något man dricker när den presenteras med rätt ord, i rätt temperatur och ur rätt glas. Det är först när man får uppleva det som man förstår hur sällan det händer.
Anledningen till det är många, men framförallt är svenska hantverksdrycker både svårare och dyrare för krogen att jobba med. Den krog som vill erbjuda ett brett sortiment behöver ofta sätta sig in varje dryck separat och i princip är det enda sättet att göra det är att prata med producenterna själva. Med det sagt, låt oss unisont hjälteförklara all krogpersonal som tar sig tid för samtal och provsmakningar. De som kör runt och hämtar, säkerställer serveringen och slutligen passionerat berättar. Ni är det viktigaste Dryckessverige har.
En av dessa hjältar finns i centrala Östersund – Daniel Hermansson. Hans bar Artut är hela Jämtlands taproom. Här finns regionens bästa droppar, omsorgsfullt utvalda och serverade med en sällan skådad lokalpatriotisk stolthet. Här finns en relation till varje dryck och producenterna presenteras inte sällan vid förnamn och unikiteten är snyggt paketerad med både rövarhistorier och miljöskildringar. Det låter kanske lite präktigt, men så är det inte alls. Den som vill lyssnar, den som bara vill dricka, dricker.
Totalt finns det 14 kranar som snurrar, majoriteten lokalt bland annat från Jämtlands Bryggeri, Svartbergets Fjällbryggeri, Åre Bryggcompagni och ibland eget öl från det allra närmsta bryggeriet – Östersunds nya ångbryggeri. Men hantverk är hantverk och guldkorn från andra delar av Sverige, Norden och Europa förekommer. Saison Dupont är exempelvis en ständigt återkommande Europarepresentant (tillika krögarens egna favoritöl). Därtill finns välfyllda kylar med mörkt, starkt, syrligt och humligt.
Artut är inte bara ett populärt tillhåll för den törstige. Pizzorna är en stor anledning till besök och lokalpatriotismen går som en röd tråd även här. Så väl ost som chark, grönsaker, mjöl – ja det mesta på och med pizzorna lyfter fram de lokala hantverkarna och sätter ljuset på områdets yrkeskvinnor och -män. Ett par andra rätter finns också. Vem kan exempelvis avstå Korv och mos när det presenteras så här? “Härkokt pärmos, 2*grillare från ängechark, härgjord gurkmajjo, ketchup & rostlök. Men dra mig nånstans vad jävla gott!!”
På webbsidan, där man med fördel säkrar sitt bord, framgår dubbla viktigheter – ”god mat gör dig glad” och ”vi älskar hantverksöl” – vi skriver under på båda och önskar intensivt att Artut var vår egna kvarterskrog.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
