Helsingborgbryggarna intar Färöarna

Mikkel Bjergsø tar Mikkeller Beer Celebration till Färöarna i oktober.

Mikkeller Beer Celebration hålls på Färöarna i oktober och sätter landets ölscen och gastronomi i fokus. Två svenska bryggerier är med på tillställningen, som samlar några av ölvärldens hetaste namn mitt ute i Atlanten.

I oktober arrangeras Mikkeller Beer Celebration på Färöarna och Tórshavn blir fjärde staden att stå värd för evenemanget efter Köpenhamn, Boston och Tokyo. Festivalen äger rum den 11 och 12 oktober i Tórshavn, som under det senaste decenniet har utvecklats till en gastronomisk destination med en växande ölscen. 

Grundaren av Mikkeller, Mikkel Bjergsø, har länge haft en kärleksaffär med Färöarna och öppnade 2017 Mikkeller Bar Tórshavn. Han har även engagerat sig i det lokala bryggeriet OY Brewing, som är bryggeri, bar och restaurang i ett. Tillsammans med den lokala entreprenören Johannes Jensen har Mikkel Bjergsø arbetat för att lyfta den färöiska ölscenen och att han nu tar sin ölfest till huvudön Streymoy markerar nästa steg i det arbetet.

Festivalen hålls i Silon vid Tórshavns hamn och bjuder på öl från 25 bryggerier från hela världen, inklusive 3 Sons Brewing Co, Bottle Logic Brewing och Superstition Meadery från USA, Bofkont från Belgien och Ārpus från Lettland. 

Endast två svenska bryggerier är inbjudna till MBCFI: Brewski och Crooked Moon Brewing, båda frekventa gäster på Mikkellers andra ölfestivaler.

– Mikkeller har varit en ledstjärna för Brewski genom alla år. Personligen har jag hittat en bror i Mikkel som utöver en förträfflig affärsman även är en fantastiskt fin och godhjärtad människa, säger Marcus Hjalmarsson.

Även Crooked Moon Brewing har en lång historia med Mikkeller. Jacob Pedersen, som driver tatueringsstudion Crooked Moon Tattoo, träffade Mikkel Bjergsø 2012 på en Beermakers Dinner – ett möte som ledde till att Crooked Moon först gjorde samarbeten med Mikkeller. Många år senare blev de fantombryggare och idag driver Jacob Pedersen, tillsammans med Daniel Torisson, ett bryggeri i Helsingborg. Crooked Moon har tatuerat och serverat öl på Mikkeller Beer Celebration i Köpenhamn ända sedan festivalen startade och har även följt med till städer som Tokyo och London.

– Det känns skithäftigt att han nu anordnar en festival på Färöarna. Och jag förstår varför han gör det – han har en stor kärlek till ön och vill visa alla andra hur fantastiskt det är. Jag har själv aldrig varit där, men ser fram emot att få åka dit. Det är typiskt Mikkel. Han gillar att göra saker lite svåråtkomliga och därmed göra det speciella lite mer speciellt, säger Jacob Pedersen.

Färöarna, som ligger mellan Norge och Island, har länge haft en öltradition. Föroya Bjór, landets äldsta och största bryggeri, grundades redan 1888 och producerar idag över 20 olika öl. Det var länge det enda bryggeriet i landet, men 2006 öppnade det första mikrobryggeriet Okkara och tio år senare OY Brewing, som Mikkeller ordnar den färöiska ölfestivalen ihop med. 

Förutom ölprovningar arrangeras även vandringar, båtturer och andra aktiviteter i samband med festivalen. Mikkeller Running Club kommer dessutom att anordna löparaktiviteter för besökare som vill kombinera ölupplevelsen med motion.

– Det är givetvis med stor förväntan vi äntrar skutan på Färöarna, framförallt när det är Mikkel som står bakom rodret och nålar upp kartan. Det ska bli väldigt roliga dagar med en uppsjö aktiviteter på schemat, säger Marcus Hjalmarson.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.