”Hem till gården på Luntmakargatan”

På en gata som är viktig ur ölhänseende både historiskt och i nutid finner vi en brittisk gastropub som serverar utmärkt real ale, omsorgsfullt upphälld Guinness och lockar Stockholms exilbritter med Full English Breakfast och Sunday roast på helgerna. Veckans ölställe är The Old Brewer i Stockholm.

Luntmakargatan i centrala Stockholm är inte en speciellt lång gata men den bär på både svensk bryggerihistoria såväl som att den idag är hem för några av våra favoriter bland stadens ölställen. Gatan är knappt en kilometer lång och i dess sydligaste kvarter låg på 1800-talet ett av stadens bryggerier – Grönwalls bryggeri.

Om man rör sig norrut från det gamla historiska bryggerikvarteret så kommer man snart passera ett annat av Beernews favoritölställen Lådan, som du kan läsa om här, och precis innan man möts av den korsande Odengatan har man hittat fram. Här, ett stenkast från Observatorielunden, ligger den brittiska gastropuben vars namn är en hyllning till Luntmakargatans bryggerihistoria – The Old Brewer.

Inne i lokalen, stilrent inredd med känsla av brittisk pub fast utan några nostalgiska heltäckningsmattor, finns en bardel och en matsalsdel. På The Old Brewer är man noga med detaljerna både inne i köket och i baren men puben framstår ändå inte som ett ställe för ölnördar, men låt dig inte luras. Förutom ett utbud av svenska hantverksöl så kan du här få en väldigt omsorgsfullt upphälld Guinness eller en handpumpad pint från någon av caskkranarna. 

Just real ale är något som man är väldigt mån om hos The Old Brewer och sedan 2022 är gastropuben medlem i Timothy Taylors exklusiva Champions Club. Förutom att det innebär en kvalitetsstämpel för den som älskar öl så innebär det också att det alltid finns öl från det klassiska brittiska bryggeriet serverat från cask här.

Från köket serveras klassiska brittiska rätter lagade med stor finess. På menyn kan man hitta allt från skotska ägg till Biff Wellington och fish and chips. Men även om à la carte-menyn är lockande så måste ändå helgmenyerna ses om esset i pubens kockärm. Bli inte förvånad om du hör fler gäster prata engelska än svenska under en sittning här på helgerna, för på lördagarna lagas det Full English Breakfast och på söndagar samlas de exilbrittiska familjerna här för att avnjuta favoritmåltiden – Sunday roast.

Vi kanske inte kan åka “hem till gården” men den härliga atmosfären, vällagade maten och de handpumpade färskölen hos The Old Brewer kan ändå transportera oss en bra bit på vägen mot känslan av att vara på de brittiska öarna. Även om det görs med en fingertoppskänslig skandinavisk touch.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.