Hembryggaren som inte gillar att brygga

VECKANS HEMBRYGGARE

Andreas Petersson. Foto: Privatbild

Namn: Andreas Petersson (Hassle in Hässle Brewing på Instagram)

Ort: Hässleholm

Ålder: 37

Hembryggare sedan: 2015

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Det florerade bilder på Instagram på öl jag inte alls kände igen. Från ett bryggeri som hette Automagiskt bryggeri. Det visade sig att man kunde göra öl hemma som blev lika bra som kommersiell öl – till och med bättre. Googlingar ledde mig till Gustav Lindhs pedagogiska sida och nu står jag här med fyra tappkranar i uterummet.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Jag drar mig lite för att brygga. Det tar tid och det är städning och med två barn är det inte helt lätt att hitta tid. Däremot tycker jag det är väldigt kul att hantera ölet från jäsning och framåt. Det är slutprodukten som är hobbyn för min del, inte själva bryggningen.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Som stil är nog en riktigt clean lager det svåraste. Stor mängd pigg jäst och stabil, låg jästemperatur. Att få ut lika mycket humlearomer är också lite klurigt som hembryggare. Humla under tryck är ett kommande projekt.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Jag har en porter som inspiration från Klackabackens bourbonporter på fat som nu, efter ett år, är som allra bäst. Första månaderna fick den för mycket smak av ekfat, men det har rundat till sig helt perfekt. Så undvik att slänga stilar som går att lagra, det kan bli något bra i slutändan.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Ingen specifik. Jag brukar inte göra kloner utan gör alltid någon egen justering. Kanske för inte bli besviken, haha. Men det hade varit kul att ha igång olika fat med spontanjäst öl som man kan blanda och leka med.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Nej. Jag är entusiast och vill hålla det där. Av naturliga skäl inte riktigt läge att starta ett bryggeri just nu heller. Men att brygga sitt egna recept på ett kommersiellt bryggeri hade varit kul.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Lägg fokus på kalla sidan, jäsningen. Det får vara lite vilda västern när man mäskning och kok i början. Om du får ut ett sockervatten från den processen så blir det öl. Det viktigaste är en pigg jäst och stabil jästemperatur.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag gjorde en kettlesour och lät vörten ligga för att sura i bryggverket över natten på 35 grader. När jag kom ner till källaren på morgonen så hade en gummikoppling spruckit och 20L vört låg på golvet. Annars har det inte varit några större katastrofer. Det är ofta det händer något oväntat under bryggningen men det brukar lösa sig på något sätt. Bottenplattan till maltkorgen släpper, nån propp går, mäsken sätter sig osv osv – Lugn, det blir öl till slut.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Pub
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Surt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo