Bildspel
2017 var det väldigt många bryggningar för Jens, men nu har han lugnat ner tempot lite och kör ett par batcher i månaden.
Robin Hood tog från de rika och gav till de fattiga. Jens Toth har tagit fasta på det. För varje liter han brygger ger han bort en krona till välgörenhet, även om det är pengar ur egen plånbok snarare än stulna från nån bättre bemedlad som skänks.
Jens Toth är hembryggare och Robin Hood Project Brewery är viktigt för honom.
– Det är det viktigaste konceptet med mitt bryggande. Att ge tillbaka till dem som behöver det mera. Jag donerar en krona per liter jag brygger och hoppas att det ska bli ganska mycket i framtiden.
Han började brygga 2016 och under 2017 bryggde han nästan en batch i veckan, så några kronor blir det. Och som sagt, i framtiden vill han brygga mer.
Jens bor i Eskilstuna och där finns även Eskilstuna Ölkultur som var en avgörande faktor i Jens ölintresse. Det var där det började 2009, när han stötte på hantverksöl första gången.
– Där öppnades en ny värld för mig inom öl. Ögonen öppnades för att det fanns fler öl än den klassiska svenska lagerölen.
Första batchen gick åt skogen
Sedan dess har intresset växt och han har provat nästan 3000 öl. Så han har samlat på sig en del smakreferenser till hembryggningen.
– Suget efter att brygga hemma har alltid funnits där men efter kanske fem sex år av funderingar och tankar köpte jag mitt första bryggverk och alla tillbehör hösten 2016. Men fortfarande fanns det mycket osäkerhet kring att börja brygga, säger Jens.
– Men jag har fått mycket hjälp med att komma igång av ägaren av den lokala bryggbutiken i Eskilstuna och en kompis, Erik Rydå, som jobbar på Prins Katts Hantverksöl.
Den första batchen gick inte så bra. Tanken var att brygga en blåbärslager, en klon på Samuel Adams Blueberry Hill Lager som han drack på en resa till USA 2013.
– Jag glömde krossa malten. En av många saker man lär sig på vägen mot den goda ölen.
Trots missödet gav han inte upp utan kom igång och det ordentligt. Totalt 39 batcher första året innan han hamnade i en liten svacka.
– Jag kände att jag behövde en paus eller brygga mindre. Intresset var fortfarande stort men man tappar motivationen ibland bara. Nu går vi vidare med 2018 och framtida projekt.
Brygga i proffsmiljö
Ett av de projekten är att faktiskt att få brygga på ett riktigt bryggeri.
– Jag ska brygga en Single Hop Citra hos Eskilstuna Ölkultur och hoppas få ut den på deras bryggpub under sommaren, avslöjar Jens.
Någon tävling har han däremot inte varit på. Men nu ska det bli av i Norrköping, även om han åker till SM-tävlingarna som publik snarare än tävlande.
– Nästa år kanske jag deltar, tillägger han.
Han brygger i sin lilla lägenhet i centrala Eskilstuna. Till sin hjälp har han ett bryggverk, en Bulldog.
– Förutom den och en kapsyleringsmaskin är jag ganska basic vad gäller prylar. Har inte kommit så långt än med det. Jag använder fortfarande papper och penna. Och sen har jag ganska mycket i huvudet, säger Jens.
– Jag har ingen favorittyp av öl att brygga. Allt är väl trevligt och jättegott. Den ljusa årstiden brygger jag ljusa öl och mörka på den mörka årstiden.
Vad är svårast som hembryggare då? Svaret kommer ganska omedelbart: Rengöring!
– Det är aldrig roligt och det som är svårast. Det har jag lärt mig under 2017. Det är inte svårt att brygga, man lär sig något på vägen hela tiden, men diskning och sånt är inte kul.
Annars verkar han trivas med livet just nu som hembryggare. Två batcher i månaden blir det ungefär och det som inte får plats i lägenheten körs hem till hans mor.
– Jag ligger på en lagom nivå. Vet inte så mycket om framtiden. Kanske bli fantombryggare eller nåt. Men då behöver man hitta bra recept och det kan ju ta tid.
Jens recepttips:
”Recept till The Villains Sanctuary Amarillo Single Hop
17 liter vatten
2,7 kg Pale Ale Malt
120 gram Carapils Malt
60 min vid 65 grader
Amarillo 20 gram vid uppkok
Amarillo 46 gram sista 15 min
Amarillo 46 gram sista 5 min
Amarillo 88 gram vid avstängning
60 min kok
Whitelabs WLP001 i rumstemp i 3 veckor.
En välhumlad Single Hop perfekt till sommaren.”
Jens bästa tips: ”Prova humlen, brygg single hop och känn av humlesorterna för att känna hur de smakar. Man vill slänga ner citra i allting, men det går inte riktigt.”
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Flaska
Pub eller hemmabar: Hemmabar
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Surt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo
Läs om fler hembryggare: Irina lärde sig brygga öl av Mikkel