“Högt på öldrickarens att-göra i Kalifornien”

Sverige är ett till ytan stort land. Under vinjetten Veckans ölställe har vi bara skrapat på ytan när vi brottas med en viss ofrivillig storstadschauvinism. Trots det, sätter vi oss den här veckan på ett flygplan och flyger 8 800 kilometer västerut. Veckans ölställe är Lama Dog Taproom & Bottleshop i Santa Barbara, USA.

”Hur länge kommer ni kunna skriva om era ’hjärteställen’ egentligen? Har ni börjat fejka dem?”, sa en trogen läsare av nya Beernews medan han med handflatorna försökte värma upp den allt för kallt serverade Landlorden han nyss serverats på vårt stamställe, som förresten ännu inte blivit omskrivet i Veckans ölställe. 

Ja, hur länge klarar vi det? Den största problematiken är väl egentligen samma som den har varit hela tiden. Att skriva om ställen som inte ligger i någon av Sveriges tre storstadsregioner. Trots det finns det massor av ställen i öst, väst och syd som vi fortfarande ”måste” skriva om.

Ibland har vi tagit klivet utomlands. Vi har bland annat tipsat om favorithak på Kastrup, i centrala Köpenhamn, östra London och Manchester. Platser som ligger nära Sverige eller som, i fallet med London, ofta besöks av svenskar. Vi har inte alltid velat skriva om de allra mest uppenbara öloaserna.

Den här veckan tipsar vi om ett ställe som ligger drygt 8 800 kilometer från platsen där de här raderna skrivs. Ett ställe som inte besöks av svenskar dagligen (även om vi vid ett besök lyckades trilla över en svenskamerikan som var född i Linköping).

I den pittoreska kuststaden Santa Barbara i Kalifornien, 15 mil nordväst om Los Angeles och 52 mils underbart scenisk och ibland livsfarlig bilfärd söder om San Francisco, finns området som i folkmun kallas Funk Zone. Här ligger vineriers taproom, kafferosterier, foodtrucks som säljer lobster-rolls, hippiebutiker som säljer Vintage Levi’s Orange Tab-jeans för 200 dollar paret, konststudios och massor av taprooms, ölbarer och bryggerier. För en hipster (en person som aldrig själv skulle kalla sig just hipster, men tickar i varenda box för medlemskap) kan det här mycket väl vara paradiset på jorden. Förutsatt förstås, som alltid i USA, att man ”har pengar”. 

Det allra mysigaste stället i Funk Zone heter Lama Dog Taproom and Bottleshop. Vid ett besök möts man nästan alltid, och tämligen omgående, av llamadoggen själv, en gigantisk och ytterst vänlig svartvit blandrasbjässe vid namn Figgy som mer eller mindre kräver att bli kliad på magen av samtliga besökare.  

I baren arbetar kunniga och trevliga människor som på allvar tycks vara intresserade av vilka typer av öl man som kund gillar. Här får man tips och information, vare sig man vill ha det eller inte, men alltid på ett välmenande och uppriktigt sätt. Redan vid ett andra besök känner de (oftast) igen en och minns vad man drack förra gången. På fat finns ett 20-tal öl och ett par cider. Nästan allt, med ett par enstaka undantag, är lokalt från Kalifornien. Ofta från San Diego, LA, Monterey-området och Bay Area-området. Däremot serverar man sällan öl från något av de många Santa Barbara-bryggerierna – de har ju sina egna taproom (exempelvis ligger utmärkta Topa Topa Brewings taproom vägg i vägg med llamahunden). 

Längs ena kortsidan finns fyra stora kylar fyllda med lageröl, ipor, fruktsurisar och cider. Men den heligaste graalen gömmer sig i ett hörn av lokalen. Här finns ett klaustrofobiskt kylrum där exklusiv öl från ”hela” USA och Belgien. Från golv till tak, längs väggarna och på två tredjedelar av golvytan, finns flaskor från Side Project, Anchorage, Hill Farmstead, Cantillon, 3 Fonteinen och Fantôme – bara för att nämna några icke-kaliforniska bryggerier. Här är det lätt att fastna, antingen för att man fryser fast i sina shorts och t-shirt, men oftare för att man huttrande vänder och vrider på femtioelva flaskor och burkar. 

Klientelet på Lama Dog är dessutom enastående blandat. Förutom hundarna, för Figgy är sällan ensam här, så lyckades Beernews under sina fem besök i somras att prata med olika personer om ämnen som Norges hembränningskultur under tidigt 1900-tal, Arsenals offsidefälla under Tony Adams kaptenskap, det svenska konceptet fredagsmystacos kontra genuin mexikansk matkultur, den svenska monarkin, surströmming, SAAB, vapenlagarna i Vermont och utförsåkare från Lichtenstein. 

Här serveras det också mat. Bland annat hummer-mac n’cheese, Reubenmacka och förstås burgare. Och det är helt okej, men det är för de flytande smakupplevelserna OCH den fantastiska atmosfären du går hit i första hand. 

Kanske besöker man som svensk inte Santa Barbara med så där vansinnigt jämna mellanrum. Men OM man som ölintresserad svensk besöker Kalifornien, med sitt ofantliga utbud av ölrelaterade resmål, så bör detta, ganska så lilla taproomet, på (adressen är lätt att komma ihåg) Santa Barbara Street i Santa Barbara stå högt upp på att-göra-listan.

Förra veckans ölställe:

• ”Hem till gården på Luntmakargatan”, The Old Brewer i Stockholm.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.