När Höstölsträffen traditionsenligt ägde rum på Hönö i strålande solsken, i helgen, var det med ett tufft år i ryggen för arrangerande Hönö Ölagille.
– Men nästa år hoppas vi ha svarta siffror i böckerna igen, säger den ideella hembryggarföreningens ordförande Ola Sandström.
Mycket har hänt för den ideella hembryggarföreningen Hönö Ölagille under 2024. I mars i år kunde Beernews berätta att föreningen, efter flera års konflikt med det lokala Hönöbryggeriet om användandet av ortsnamnet Hönö, dömts att betala rättegångskostnader på 250 000 kronor. Domstolen bedömde att det fanns en förväxlingsrisk och att registreringen av ordvarumärket Hönö Ölagille skulle hävas.
Domen testade de ekonomiska gränserna för den ideella föreningen till max. Men, bland annat i och med Beernews publicering, fick man en hel del stöd ekonomiskt och psykologiskt av hantverksölsentusiaster från hela Sverige.
Därtill blev Hönö Ölagille, som första hembryggarförening, inbjudna att delta vid Brewskival i augusti i år.
Förutom turerna kring namnet ordvarumärket Hönö kom i slutet av maj i år den dystra nyheten att det kommersiella bryggeri som Ölagillet har haft närmast samarbete med, Rörö öl, skulle avvecklas.
I lördags ägde det som normalt brukar vara Hönö Ölagilles största händelse varje år rum: Höstölsträffen i Hönö Klåvas hamn. I år hade ungefär 300 biljetter sålts och omkring 50 öl, bryggda av ölagillets medlemmar, ställdes ut. I strålande solsken, högsommarvärme och i pittoresk skärgårdsmiljö, lät glada besökare sig väl smaka av de många hembrygderna.
Men hur mår egentligen Hönö Ölagille hösten 2024 efter allt som hänt?
– Det är stressigt just nu, säger Ölagillets ordförande Ola Sandström och skrattar innan han fortsätter. Det hade kunnat vara roligare. Vi vill njuta av öl, lära oss om öl och ha en gemenskap med alla som är intresserade av öl. Det har varit ett prövande år med en del tråkigheter.
Ola Sandström berättar att föreningen har fått lägga alldeles för mycket tid, pengar och resurser på saker man helst undvikit och syftar både på rättegången och hur man varit tvungna att hantera utfallet av domen. Men året har också innehållit en del höjdpunkter som gjort det tunga lite enklare att bära.
– Brewskival var riktigt häftigt. Vi är så glada att vi blev inbjudna och för all stöttning vi fått av stora delar av Ölsverige. All den uppskattningen hade vi inte fått om det tråkiga inte hade hänt, men hade jag fått välja hade jag helst sluppit rättegången och det den förde med sig, säger Ola Sandström.
– Men nästa år hoppas vi att vi har svarta siffror i böckerna igen…
Berätta mer om Brewskival. Vad fick ni för reaktioner där?
– Vi fick väldigt bra och positiv feedback. Alla visste ju inte varför vi var där och då fick vi berätta det. Det känns som om vi fick support och stöttning av dem, men det är klart, de fick bara höra vår sida av saken.
– Vi hade ganska många olika öl med oss och fick fin feedback på dem också. Sedan hade vi inte lika mycket av varje öl som de flesta bryggerierna som var där. Men vi var jättenöjda och det verkade besökarna vara också, säger Ola Sandström.
Åter till Höstölsträffen 2024. Som vanligt delade en domarjury ut priser till tre öl, samtidigt som besökarna också fick rösta om sina favoriter i kategorin Folkets val. Totalt blev det sex öl som prisades.
Domarna gav guld till ”Ölagille SupPorter” en imperial porter brygd av Marcus Axelsson. Silvret gick till rökölet ”Lydias Bo” av Örjan Nilsson medan bronset tilldelades Lars Carlsson för hans best bitter ”Splitfire”.
Besökarna verkade föredra lager och pilsner i solgasset. Guldet gick till Thomas Jarlsmarks pilsner i tjeckisk stil, vars namn var en blinkning både åt lokala infrastrukturfrågor och en svensk storsäljare, ”Ej Bro.” Silvret och bronset gick till två moderna lager: ”Öckerö” bryggd av Jonas Utbult, respektive ”Makaon” av Örjan Nilsson.
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.