Hoppapalooza firar elva år i Malmö

Den årliga ölfestivalen Hoppapalooza är tillbaka för elfte gången. Festivalen, som anordnas av South Plains Brewing, har blivit en återkommande öl-, mat- och musikfest som hyllar lokalt producerad hantverksöl.

Festivalen – som startade 2013 som ett ettårsjubiluem för South Plains Brewing – har vuxit från en liten tillställning med gratismat och ett enda band, till en stor myllrande festival. 

– Första året, så hade vi precis öppnat bryggeriet. Jag ville ordna något för att lyfta fram och främja lokal hantverksöl. Ingen annan festival fokuserade på lokal hantverksöl, så jag började fundera på en egen festival, berättar arrangören Jeffrey Scott Brown från South Plains Brewing.

Årets evenemang hålls i Beijers Park lördag den 27 juli. I programmet ingår tjugo lokala bryggerier och sju musikakter. Bland de medverkande bryggerierna finns bland annat Brygghuset Finn, Brygghus 19, Göteborgs Nya Bryggeri, Krypta Brewing och Pine Ridge Brewing. Helsingborgs Bryggeri har serverat öl flera gånger tidigare i Beijers Park och kommer att vara på plats även i år.

– Det är en trevlig folklig festival. Vi tar med vårt lakritsöl, en belgisk blond, en stout och vår HBG Lager, alltså ett litet urval av nytt och gammalt, säger Rasmus Varfeldt på Helsingborgs Bryggeri.

Festivalbesökarna kommer även kunna njuta av musik från band som Flatheads, Desoluna, Pittman Cole och Death by Horse. Musiken är mestadels gitarrbaserad, fast i olika genrer – från punk via rock till doom metal.

– Detta är vårt elfte år. Vi brukar ha 4 000 till 6 000 besökare, men 2019 hade vi 8 000 människor här och det tyckte jag blev för mycket, så vi har tonat ner det lite i år, säger Jeffrey Scott Brown.

I parken kommer det finnas ett brett urval av mat från åtta food trucks, bland annat de skånska korvkungarna Per i Viken, Flavor Boss som serverar karibiska rätter och Mama Akenas Kitchen med street food från Tanzania.

– Vi har massor av bra hantverksöl och bra lokalproducerad mat och de passar bra ihop. En amerikansk pale ale fungerar fantastiskt till en burgare, medan en stark ipa kan matcha heta buffalo wings eller thaimat. På Hoppapalooza vill vi visa hur du kombinerar bra öl med bra mat, avslutar Jeffrey Scott Brown.