Humleodlare hoppas kunna satsa vidare

Bildspel

Bild 2 av 6

Daniel Steinhauf är nöjd med utvecklingen av humleodlingen under året.

 

Humleodlingarna blir fler i Sverige. På Hassla Gård i Östergötland görs en seriös satsning och målet är att odlingen ska växa ännu mer.

Odlingen är inne på sitt tredje år och det är då som humleplantorna börjar att ge full skörd. Uppemot 500 plantor är det som växer på gården.
– I dag har vi nio olika humlesorter här och på sikt ska det bli fler, säger Daniel Steinhauf.
Han är en av tre delägare i företaget Hassla Hops. De andra två är Ida Lingheimer och Linnea Sellberg. Lingheimer är uppväxt på gården som ligger mellan Borensberg och Linköping.
– Nästa år ska vi satsa på fler sorter, bland annat vill vi prova att odla cascade, säger Lingheimer.

Trion har bland annat förädlat fram egna humlesorter. En av de sorterna heter Frej och är en av de sorter som odlas mest.

I början av september kan troligen de första plantorna skördas, medan vissa dröjer uppemot en månad till.
– Det är en balansgång. Vi vill att de verkligen ska mogna för då blir det bäst kvalitet. Men blir det en frostnatt är det kört och då får vi slänga allt, säger Steinhauf.
När det är dags för skörd är det bråttom med att också torka humlen. Allt detta görs på gården innan det är dags att sälja humlen. En planta kan ge uppemot tre kilo med otorkade humlekottar.
– Det är en del jobb med humleodlingar, framför allt på våren när de börjar att växa och sedan tar skörden tid, säger Lingheimer.
Om hösten går bra med skörd och försäljning finns planer på att expandera. Redan finns runt 50 plantor på tillväxt och på sikt kan det bli betydligt mer än så.

– Vi tänker inte börja med att brygga öl utan vi vill sälja vår humle till svenska bryggerier. Vi har en del kontakter men det här blir första året som vi har en riktig skörd, säger Lingheimer.

Än så länge är humleprojektet en hobby och alla tre har heltidsjobb på annat håll. Det krävs stora odlingar för att leva enbart på humleodlingen, men med den utveckling som sker inom svensk öl just nu lär efterfrågan på humle också ta fart.