Svenska Humleodlareföreningen får Svenska Dryckesakademiens pris 2021. En rejäl fjäder i hatten för den relativt nystartade föreningen.
2017 grundades Svenska Humleodlareföreningen med syftet att underlätta för svensk humleodling och bara fyra år senare föräras man Svenska Dryckesakademien pris.
– Det är en klapp på axeln och det är tacksamt med tanke på hur alla humleodlare som sliter. Det är inte bara att sätta ner plantor och tro att de sköter sig själva. Det är ett hårt jobb och det är skönt att det uppskattas från fler håll, säger föreningens ordförande Tony Johansson.
Motiveringen för priset är ”För pionjärinsatser kring att stimulera svensk humleproduktion”.
2021 har varit ett bra år även i övrigt för svensk humle, speciellt med tanke på att Systembolaget haft en offert på öl gjord med svensk malt och humle.
– Nu hör bryggerier av sig och vill ha svensk humle och det känns som vi kommit ett steg till på vägen.
Fast samtidigt är den svenska humlen i stort sett slut, enligt Tony är det bara nån enstaka odlare som har humle kvar för försäljning. Själv har han bara lite i frysen.
– Det är mest bara för eget bruk när brygger hemma.
Om svenska bryggerier vill ha svensk humle nästa år tror han att de behöver vara ute i god tid.
– Så fungerar det internationellt, att man köper andelar innan skörden. Det är så vi vill jobba.
Föreningen och branschen utvecklas alltså och det även på andra sätt. Tony tror på mer samarbete.
– Det känns som att vi börjar se större kvantiteter och odlare pratar om att sälja ihop och täcka upp för varandra. Nästa steg blir att bygga upp ett sånt nätverk.
Här är en lista med tidigare mottagare av Svenska Dryckesakademiens pris med motiveringar:
2020 – tema: ”Svenskt vin”. Jeanette och Johan Boman på Skivarps Gästgivaregård för pionjärarbete inom svenskt vin. Genom ett brett sortiment av svenska viner, provsmakningar och en särskild bar för svenska viner har de bidragit till det svenska vinundret.
2019 – tema: ”Svenska drycker på restaurang”. Restaurang Gastrologik ”för att som en av huvudstadens klarast lysande gastronomiska fixstjärnor visa vägen framåt med ett nordiskt dryckespaket”
2018 – tema ”Äppeldrycker”: Ola Stålhammar och Anna Häggblom ”för pionjärinsatsen att i Sverige återinföra en kvalitetskultur kring cider framställd av enbart äppelmust”
2017 – tema ”Sprit”: Solveig Sommarström ”för att med stor kunskap och känsla sätta svenska smaker på sprit, både som utbildare och som producent”
2016 – tema ”Mjölk”: Agnes Wold ”för att med vetenskapen som grund och med media som megafon ifrågasätta vedertagna uppfattningar om synen på mjölk”