De brygger klart mest av det starkaste ölet. Nu är efterfrågan så stor att St Bernardus Brouwerij satsar nästan 100 miljoner på expansion. Under nästa år ska hela projektet vara klart.
Satsningen görs för att kunna möta den efterfrågan som finns framför allt på ölet St Bernardus 12.
– Vi vill kunna möta den ökande efterfrågan som finns på våra öl, det är därför vi gör den här satsningen, säger exportansvarige Hannes Malfait på bryggeriet.
Men hela resan började faktiskt i form av ett mejeri. 1930 grundades företaget och det var först efter andra världskriget som det började att bryggas öl. Och inte vilket öl som helst.
Via kontakter kom man nämligen i kontakt med Westvletern och under många år kontraktsbryggdes de mytomspunna ölen av St Bernardus i Watou.
1962 skrevs ett 30-årigt avtal, men därefter avslutades samarbetet Då kom nämligen kravet på att munkarna skulle brygga trappistölen i sina kloster, och då var det bara att avsluta samarbetet.
En intressant detalj i sammanhanget är att Westveletern började med en ny jäst när man tog hem sin bryggning. Det innebär att originaljästen för det ölet blev kvar hos St Bernardus och den används i dag för deras öl.
1992 grundades St Bernardus Brouwerij i dagens tappning och de första åren var tuffa. Räddningen kom 1998 då entreprenören Hans Depypere provade några av bryggeriets öl och tyckte så bra om dom att han köpte upp företaget. I dag driver han bryggeriet tillsammans med dottern Julie.
Under deras ledning har bryggeriet växt och blivit ett välmående företag. i dag bryggs det runt 4,5 miljoner liter öl och 2018 byggdes bland annat en flott takbar i anslutning till bryggeriet.
Men satsningarna stannar inte där. Arbetet har redan börjat med att utöka kapaciteten en hel del.
– Vi hoppas på att kunna brygga åtta miljoner liter per år när vi är klara med allt i november 2022, säger Malfait.
Det handlar då inte om ett större bryggverk. I stället ska i princip all annan utrustning bytas ut.
– Vi ska bland annat ha en ny buteljeringslina och moderniserar hela den biten av produktionen.
St Bernardus är ett bryggeri som växer även på den inhemska marknaden, där många bryggerier slåss om uppmärksamhet. Men exporten blir allt viktigare och där är Sverige med på listan över länder som känns viktiga.
– Snart går hälften av våra öl på export och länder som USA och Sverige är alltid öppna för nya smaker, menar Malfait.
På många bryggerier produceras det en rad olika öl, men oftast är det ett lageröl eller liknande som säljer bäst. Här är det tvärtom. St Bernardus 12, en quadrupel på tio procent, är storsäljaren.
– Även vår trippel går bra, men St Bernardus 12 står för nästan hälften av vår produktion, säger Malfait.