Hyllade författaren är Årets Ölgöteborgare

Bildspel

Bild 5 av 5

Datorn och ölkranen bredvid varandra. Det summerar livet ganska bra för Årets Ölgöteorgare.

Han säger sig nästan ha blivit chockad av beskedet. Men har man utsetts till bäst i världen på det man gör flera gånger sticker man ut i mängden. Författaren Peter M Eronson är Årets Ölgöteborgare 2020.

 

Det var en riktigt glad Eronson som Beernews träffade för att göra intervjun med Årets Ölgöteborgare.

– Det är hedrande och väldigt överraskande. Jag blev chockad när jag fick veta det. Det är så svårt att jämföra sig med de andra som fått priset, säger han.

Vi träffas i Ambjörnarp utanför Tranemo där han berättar om sin resa inom ölvärlden. Allt började med Stockholm Beer & Whisky Festival 2002.

– Jag hade flyttat till Stockholm för att plugga. En kompis jobbade på Systembolaget och han hade en biljett till festivalen. Jag hade börjat att intressera mig för brittiskt öl då och gillade bland annat Hobgoblin på bolaget. Men på de festivalen upptäckte jag bland annat Nynäshamns Ångbryggeri, de hade inte sin öl i Göteborg på den tiden, minns Eronson.

2004 träffade han sin fru Emma och året efter åkte de båda på en resa som skulle betyda mycket för hans ölintresse.

– Vi åkte till Skottland och där gillade vi båda ölen. Det formade mig en del. När jag bodde i Stockholm gick jag dessutom på Akkurat också och drack lambic. Men det var inte alls gott den första gången, minns Eronson.

Debuten kom 2009

Även om skrivandet alltid har varit viktigt så dröjde det ett tag innan han skrev den första ölboken. 2009 var det dags för den debuten med boken ”Sveriges Ölkrogar”, skriven tillsammans med Jonas Sjöstrand.

– Jag läste väldigt mycket om olika ölstilar och skrev skönlitterärt. Då kändes det nästan omöjligt att ge ut en ölbok.

2009 startade han också bloggen ”Fat och Flaska”, som gav en chans att skriva av sig om öl.

2012 kom sedan boken som han är mest stolt över. ”Öl- från fat till flaska” var boken som delade upp öl i olika stilar.

– Det är den boken jag är mest stolt över. Det var den första svenska boken som delade upp ölen så.

En inspirationskälla för Eronson var ölsajten Ratebeer. Där gick det att läsa mer om varje persons upplevelser på ett annat sätt än på Untappd, där många väljer att bara sätta ett betyg.

Totalt har det blivit 13 olika ölböcker, och därtill får man lägga lite böcker om andra drycker samt några skönlitterära böcker.

Enorm utveckling

På senare år har han prisats rejält för sina dryckesböcker. Vid World Gourmand Cookbook Awards har han prenumererat på medaljer för sina olika böcker, och det har förstås också bidragit till att böckerna säljer bra.

Under senare år har han på nära håll upplevt den explosion av öl och bryggerier som skett i Göteborg.

– Det har varit en enorm utveckling i Göteborg och man har nästan inte riktigt hängt med. Framför allt håller många extremt hög kvalitet på sina öl, det är riktigt roligt.

Han gillar fortfarande att prova öl från nya bryggerier, även om det inte går att hinna med alla längre.

– Det går inte att hinna med. Rent krasst så är det också en hel del av de 400 bryggerierna som inte håller jättehög kvalitet. Samtidigt finns det en tjusning med att det är så många små bryggerier, konstaterar han.

13 ölböcker är tänkt att bli 14 under hösten eller vintern. Då ska det nämligen komma ut en bok om Sveriges senaste 25 år som ölland. Ett projekt som Eronson startat tillsammans med Tobias Janius och Fredrik Berggren.

– Det blir nog det största ölprojektet sedan ”Fat och Flaska”, den skrev jag ju själv. Nu ska vi hjälpas åt.

Brygger egen öl

Med sitt breda ölintresse är det förstås inte oväntat att Eronson också brygger öl. Ibland också med framgång.

– Jag brygger tio liter runt en gång i veckan och har bryggt öl sedan 2007. Jag har tagit medalj på Amylase med en NEIPA med ingefära, minns han.

Ölutvecklingen går snabbt och som författare och ölnörd gäller det att hänga med. Men ibland går det nästan lite för snabbt.

– Det är en helt störd utveckling med humlesorter till exempel. Dessutom ska en IPA i dag se ut som Proviva, annars får man skäll. Jag kan gilla de moderna ölen men vill ha lite beska, även om jag förstår att andra inte vill ha det så.

2015 utbildade Peter M Eronson sig till öldomare och det är något han både är glad över och nästan ångrar.

– Ibland tycker jag att jag alltid letar efter fel i ölen i stället för att tycka om dom. Framför allt är det så med mina egna hembrygder.

Gillar öl med låg alkohol

Hur mycket ölvärlden än utvecklas har Peter M Eronson sin bas när det gäller öl på de brittiska öarna. Han är en förespråkare av ölstilen mild till exempel.

– Jag förstår inte att man inte oftare gör den stilen som folköl. Nu finns Ocean Mild på Systembolaget och den är fantastisk. Men den är på 4,5 procent och det är egentligen för starkt

Ser du Peter M Eronson på krogen kan man alltså nästan utgå från att det är brittisk stil på ölet i glaset, Men det är inte riktigt alltid så.

– Jag har alltid gillat det maltiga och framför allt alkoholsvaga öl med mycket smak. Sedan kan jag också bli riktigt sugen på en sydtysk veteöl också.

Priset till Årets Ölgöteborgare är planerat att delas ut i samband med En Öl- & whiskymässa som ska arrangeras i höst. Vinnaren utses av Beernews, GBG Beer Week samt En Öl- & Whiskymässa.

 

Tidigare vinnare:

2017: Mikael Dugge Engström, Dugges Bryggeri

2018: Cattis Ledius, Masse Flohr, Haket

2019: Pelle Frost, All In Brewing, Brewers Beer Bar.