Ida Ivarsson är bryggare på Brygghus 19. Här svarar hon på våra sommarfrågor.
1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
Brekeriet – Vild Maschusch.
2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– Belgien, imponerande öl i stor variation på liten yta. Som den surölfantast man är kan inte Belgien vara osagt.
USA, trendsättande, nytänkande och utmanande. De är alltid steget före och det är oerhört intressant att följa och inspireras av!
Sverige, närproducerad öl med fantastisk hög kvalité. Behöver jag säga mer?!
3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Jag tycker att både Rocket Brewing Company och Mariatorgets Mikrobryggeri gör alldeles för god och framförallt välbalanserad öl för att inte få mer uppmärksamhet!
4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Här är det full produktion fram tills sista veckan i Augusti. Sen startar jag semestern med att åka iväg och spåra med hunden innan jag får några dagar hemifrån. Jag försöker hålla det så oplanerat och spontant som möjligt, kanske blir det en storstad, eller så åker jag och vandrar, vi får se helt enkelt. Men en och annan ny öl ska definitivt testas!
5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Jag är nästan precis hemkommen från Hoppapalooza och lever lite kvar i folkfesten och glädjen som sprudlade där. Kan inte annat än att säga att det är Sveriges bästa ölfestival just nu! Men så har jag otroligt höga förväntningar på Great Swedish Beer Festival i Malmö i oktober. Ett genomtänkt upplägg med enbart svenska bryggerier, det kan inte bli annat än succé!
6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Tyvärr tror jag inte att vi har kommit längre i frågan än vad vi har gjort idag. Och om vi mot förmodan gjort det så är det under strikta kompromisser. Men jag hoppas innerligen att vi i framtiden ska kunna sälja vår öl direkt från bryggeriet. Då skulle vi kunna bjuda en komplett upplevelse till konsumenter och framförallt öppna upp en ny turism-ström i Sverige med nästan 400 sevärda bryggerier. Jag kommer att fortsätta uppmärksamma frågan och jag hoppas att om vi inte har sett en ändring på dessa tre år kanske det kan ske inom fem år!