Det tog lite längre än Henrik Ingo utlovade, men nu är det dags. Kosta Bryggeri ska brygga sin första batch i dag.
I våras skrev vi om Kosta Bryggeri, som Henrik Ingo höll på att bygga upp. Då hoppades han ha första ölet ute till sommaren. Det gick inte.
– Det har jag fått äta upp några gånger från alla håll och kanter, men nu är vi mer i fas. Det är tapplinan som det återstår en del inkörning på, säger han.
Idag bryggs alltså första batchen, men på frågan om det finns färdig öl på flaska om två veckor är svaret inte ett rungande ja.
– Jag kan inte lova nåt, men jag ska göra mitt bästa, säger en numera försiktigare Henrik Ingo.
Anledningen till förseningarna hänger främst ihop med att bryggeriet byggs i anslutning till en restaurang och i samband med det har de fått vänta på en ny elmätare.
– Sen valde vi att prioritera restaurangen, så den öppnade i somras och har gått himla bra.
– Nu väntar vi bara på att kunna servera nåt annat än Mariestads där.
Under tiden har Ingo fått utveckla sina recept i sin hembryggningsutrustning och gjort sitt bästa för att efterlikna förhållandena i bryggeriet.
– Jag har hämtat Kostavatten i dunkar och kört hem. Det är bra, men lite speciellt, så det blir en del knep och knåp med vattenbehandlingen.
Han har tre recept som han nu ska skala upp till den större utrustningen i bryggeriet. En pilsner, en bocköl och en veteöl. Sen är en stout på gång också.
– Det är ganska enkla öl, men det är de som är svåra när man inte kan dölja felsmaker med en massa amerikansk humle.
Urvalet är tänkt för provsmakningar och Henrik Ingo har jobbat med restaurangens kock för att ta fram öl- och matkombinationer främst riktat till den genomsnittlige öldrickaren.
Än så länge är han ensam i bryggeriet, även om han har ett par resurser som kan kallas in.
– Men vi funderar på att anställa någon mer framöver för det som jag inte hinner med själv.