Inte så smart att börja med bryggverk

Bryggare på jäsning - Del 4

Bildspel

Bild 1 av 3

Brew in a bag är alternativet för helmaltsbryggning om man inte har något bryggverk.

Börja smått sa de. Då har du inte förlorat så mycket när du tröttnar sen sa de. Absolut sa jag och gick och köpte ett bryggverk för en massa tusenlappar. För Beernews pengar – det underlättade.

Att det skulle bli ett bryggverk vara ganska klart från början. Jag hörde mig för på Slack och läste diverse sidor på nätet för att komma fram till ett beslut om vilket bryggverk det skulle bli men visste för lite för att bestämma mig.

– Du kan komma hem till mig och testa mitt bryggverk, sen kan du bestämma dig, sa Daniel Grankvist på Swebeer generöst.

Perfekt. Test, eftertanke och sen beslut grundat på det, precis som det ska vara. Låter ju väldigt bra inför kompanjonerna som med en begränsad budget inte var lika ivriga som jag inför detta inköp. Vi kom överens om tid och plats och jag åkte iväg för att köpa ingredienserna till en APA. Hur det sen kom sig att jag köpte humle, malt, jäst och det bryggverk jag skulle testa hos Daniel vet jag inte riktigt. Men jag har köpt husbilar på samma premisser och tänker att spontanitet är säkert charmigt.

Bryggningen hos Daniel blev av i alla fall och blev min första riktiga bryggning. När detta nu skrivs sitter jag och smakar på resultatet. 

Men om man nu vill göra rätt då? Vad ska man göra då? Jag frågade Magnus Vasilis på Bryggeributiken i Göteborg. Han säger som alla andra:

– Jag tycker nog att det är bäst att börja med biab (brew in a bag) eller extrakt. För mig så är det viktigt att första bryggningen går smidigt och blir så bra som möjligt, chansen då är att kunden kommer tillbaks och vill brygga mer.

– Risken med ett bryggverk är att det blir för komplicerat och att grejerna står och dammar. Samtidigt så är det inget man köpt i onödan om man skaffat sig ett biab eller extraktkit utan allt kan användas även om man uppgraderar.
Men de hade inte haft ett blänkande bryggverk att spegla sig, protesterar jag i tanken och ignorerar det faktum att den strejkande pumpen på mitt bryggverk antagligen ger honom rätt.

Allt som behövs för en nybörjare och inte ett bryggverk inom synhåll.

De flesta följer dock rådet om att börja smått och kan delas upp i två kategorier: extrakt eller helmaltsbryggning.
– En del börjar med ett extraktstartkit, det vill säga ett kit med i princip all utrustning som behövs samt ett receptkit, säger Magnus.

– Nybörjare som varit med och bryggt hos en kompis eller gått på bryggarkurs startar oftast direkt med helmaltsbryggning. I de kiten så ingår samma saker som i extraktkiten fast med en biab-påse. För att brygga helmalt så behövs dock en större kastrull, vilket vissa har hemma.

Sen finns det även färdiga ölsatser som enbart blandas ut med vatten, men det är inget som Magnus rekommenderar. Då är det bättre med extraktkiten, där man vet att jästen är ny och humlen färsk.
Det finns visserligen en del andra som också går all in. Men då handlar det oftast om personer som redan varit med och bryggt med kompisar eller på bryggkurser tidigare.
– Relativt vanligt är också att ett företag köper ett bryggverk och komplett utrustning för att ha som någon slags team-building.

Jag konstaterar bittert att bryggning tycks handla mer om hantverk än bryggverk och telefonappar. Pengarna för ett bryggverk ger alltså inte ens glädjen över att göra bättre öl. Eller?
– Absolut inte! Öl blir inte godare om de är bryggda i bryggverk. Vi bryggare gör vört och det är egentligen väldigt enkelt, jästen gör ölet.
– En nybörjare ska börja enkelt och fokusera på de viktigaste sakerna, desinfektion, hålla saker och ting rena samt flytta öl utan att plaska, tycker Magnus.

När man kommer in i Magnus butik så är det inte omöjligt att man hittar honom längst inne i hörnet bakom maltextrakt och frysen med fruktkompott. Där har han sitt eget bryggverk. Han har bryggt öl sedan snart elva år. Något som har gett resultat. Inte bara att han är flerfaldig guldmedaljör i hembryggar-SM, han jobbar också som bryggare professionellt på Vega Bryggeri.  
– Ärligt talat så är det roligare att brygga hemma. Där kan du vara mer kreativ och brygga vad fan du vill. Jobbet på ett bryggeri är ganska oglamoröst. Det vill säga mycket mycket städ och bryggning av samma öl om och om igen. Däremot så består bryggeribranchen av mycket bra folk vilket för mig är den största anledningen till att ge mig in i den.
– Min första öl som hembryggare blev som jag tror den blir för de flesta, mycket bättre än vad jag kunnat tro. I mitt fall var det en pale ale med endast cascade. Sen är ju frågan mer vad jag skulle tycka om den om jag skulle få samma öl idag, men jag var i alla fall extremt stolt över den.

När Magnus började var det i enlighet med de rekommendationer han ger idag. Han bryggde med extrakt fem gånger innan han uppgraderade och byggde om en kylbag till mäskkärl samt gjorde ett mäskfilter av ytterhöljet från en bilslang inköpt på biltema. Idag är det annorlunda.
– Nu är jag väl inne på mitt femte bryggverk. Har haft en del hembyggda, men skaffade en Grainfather när jag öppnade butiken, framför allt för att jag skulle kunna lära mig den för mina kunder.

Magnus tips till nybörjare

Keep it simple! Börja inte med att brygga mochachocovanilla imperial stouts på 15 procent eller trippel ipa med mango. Håll dig till hyfsat enkla ölstilar som pale ale och brittiska stilar. Du kommer ha tid att experimentera senare.

Ta hand om din jäst! Som sagt så gör vi bryggare vört, jästen gör ölet. Så se till att du tillsätter rätt mängd jäst. Om du ska gå ”all in” så skaffa en jäskyl innan du köper bryggverk.

Håll saker rent! Tråkigt absolut, men att städa är ändå roligare än att behöva hälla ut infekterad öl.

Gå med i SHBF och gå på hembryggarträffar. Som bryggare är man ofta väldigt självkritisk så det är nyttigt att låta andra bryggare smaka ens öl och komma med tips på hur man eventuellt kan förbättra sin process.

Lita inte på allt du läser på internet! Det finns idag många forum och så vidare där det skrivs mycket, många är extremt kunniga medan andra kanske bryggt mindre än dig. Det svåra är vem man ska lyssna på. Så min rekommendation är att läsa så mycket böcker som möjligt

Vad jag kom hem med från affären

Grainfather Connect
Mäskslev i plast
Micro Pipe
Jäshink med tappkran Hydrometer (3)
Jäsrör
Starsan
Bänkkapsylerare
Flaskfyllare
Silikonslang 8/12
Flaskrengörare
Star San 
Flaskträd för 45 flaskor
Termometer
Inkbird Termostat
Tappkran plast
Boken Kreativ ölbryggning

Kostnad: 10 600 kr inklusive moms

Billigare alternativ

Extraktstartkit:  Drygt 1000 kronor, men varierar mellan olika butiker och innehåll.

Helmalts-biab-kit: Drygt: 1100 kronor, men varierar mellan olika butiker och innehåll.

Bryggare på jäsning:

Del 1: Hembryggning, kan det vara så svårt?

Del 2: Nybryggare kunde ha gått på pumpen

Del 3: Väldoftande misslyckande om inget annat

Del 4: Inte så smart att börja med bryggverk

Del 5: Från nybörjare till SM-guld på en lektion?