Bildspel
Maltkrossning är ett av de första stegen när eleverna ska brygga en svagdricka. Arvid Saltin förbereder, i bakgrunden Jens Tirfing, och Håkan Parmer.
Intensivveckorna innebär mycket studier för eleverna på bryggarutbildningen. Den här veckan har man flyttat från Ludvika till Göteborg och på schemat stod bland annat bryggning av svagdricka.
Ni som följt med på Beernews har sett att vi vid flera tillfällen skrivit om den bryggeritekniska yrkeshögskolan i Ludvika. Den här gången besökte vi hela klassen när det var dags för såväl teori som praktisk bryggning på Göteborgs Nya Bryggeri.
– Det är väldigt komplext och det är mycket man ska kunna. Jag hade inte bryggt öl innan jag började på utbildningen, men det går att lära sig allting, säger Marina Jakobsson från Västervik.
Hon och de drygt 20 övriga studenterna började utbildningen i höstas och har nu klarat av ungefär en tredjedel.
– Jag gillar hantverk och gillar känslan av att tillverka något. Jag har varit fastighetsskötare tidigare och behövde en ny utmaning.
Två terminer återstår men Jakobsson har faktiskt redan planer för vad som ska hända efter utbildningen.
– Vi är ett gäng som planerar att starta Glabo Gårdsbryggeri utanför Västervik. Det dyker alltid upp möjligheter och då är det bara att köra.
Ansvarig för utbildningen är Christan Åhman. Han är glad över att ha hittat ett samarbete med Göteborgs Nya Bryggeri.
– Det är ett bra samarbete och bra att komma ut lite, säger han.
Så här långt har eleverna hunnit med fyra veckors praktik på olika bryggerier i Sverige. Från Lund i syd till Umeå i norr. Utbildningen bygger på en hel del hemuppgifter, men under intensivveckonr samlas alla och då blir det både teori och praktik. Så här långt har studenterna också, indelade i tre gruppe, bryggt en american pale ale, en porter, en bitter och nu stod det svagdricka på schemat.
– Vi har också hunnit med en processteknisk grundkurs, kvalitetsteknik, samt läsk- och vattenframställning, säger Åhman.
Tidigare årskullar visar också att utbildning ger bra chanser att få ett nytt jobb. Senast var det 22 personer som gick klart utbildningen. 18 av dom jobbar i dag på ett bryggeri.