”Internationell vajb men ursvenskt utbud”

Foto: Ernesto Cortez

En urban oas för såväl ölnovisen som ölnörden. Bäst av allt – här serveras uteslutande svensk kvalitetsöl från hantverksbryggerier. Ett minst sagt välbehövligt grepp, på en minst sagt genomtrevlig plats. Veckans ölställe är Lådan i Stockholm.

Lådan – vad fick de det namnet ifrån? Möjligen att det skulle kunna liknas vid en djup, djup byrålåda. Ni vet en sådan där som aldrig riktigt tar slut och som hyser allt man behöver. Och faktum är att det är en fin beskrivning av hur Lådan var när det för snart tio år sedan öppnade – som en ny välbehövlig Stockholmshubb för svenskt hantverksöl. Huruvida den var efterlängtad är mer tveksamt. Det har tagit tid för stockholmarna att anamma den nya svenska ölkulturen, men frågan är om det alls hade hänt om det inte varit för Lådan? 

Lådan, som till ytan kanske är Stockholms största ölbar, är hemligt placerad på Luntmakargatan, en adress som nästan ingen passerar i ett område som ändå hör till de mer trafikerade. Fönstren är förvisso stora, men belysningen ofta dov och den industriella känslan gör att Lådan smälter in och att du lätt passerar även fast du vet vart du är på väg. Gör inte det, väl inne öppnar sig ett öluniversum med internationell vajb, men med ett synnerligen nationellt utbud. Här har man sedan start uteslutande serverat svenskt hantverksöl från barens 20 kranar, vilka kompletterats med ett antal burkar, några utvalda naturviner och svensk sprit – i regel i form av grogg. Kranarna bjuder stor variation och utbudet förändras flera gånger om dagen. 

Vid öppning köar kompisgängen, afterworkarna, ölnördarna och familjerna. Få ölställen rymmer en större gästbredd och lättsammare atmosfär får du leta efter – du kan kunna allt eller inget om öl och fortfarande vara lika glad. Kön fortsätter från ytterdörren vidare  in till baren. Men ingen stress, alla får plats – antingen vid de långa klappborden, barborden eller nedsuttna fåtöljerna. Och medan du njuter av ditt första öl, eller populära ölbricka, kan du börja fundera på maten, som serveras från den andra baren, den längst in i lokalen.

Lådan drivs av Jon och Jocke, samma Jon och Jocke som en gång öppnade det bejublade Flippin’ Burger, och med det sagt vågar vi påstå att några av Sveriges godaste sliders serveras här. De är dessutom tillagade på reko, naturbeteskött och serverat med ekologiska tillbehör. Det finns förstås annat också och hållbarhet löper som en röd tråd vilket också gett krogen en KRAV-klassificering. 

Numera finns det också flera lådor. Tidigare i år kom det senaste tillskottet – Tegellådan i Norra Djurgårdsstaden, vilket också inkluderar ett eget bryggeri. Året innan dess öppnade sommarstället Parklådan i Vasastan, en liten kiosk med ett gäng kranar och minigolfbana. Gemensamt för ställena är just den värme och stora engagemang för de svenska hantverksbryggerierna. På olika typer av adresser tillgängliggör man öl och ölhantverkare från hela landet, och Lådan har inte bara blivit en viktig plats för kunskapsspridning, ögonöppnare tickerstillfredställare för gäster, utan också en plats för bryggerierna att synas i huvudstaden. Inte sällan bjuds de också in för tap takeovers och provningar. Win, win, win.

Veckans ölställe har hjärtat på rätt ställe och är en ack så viktig plats i Ölsverige.

Förra veckans ölställe:
• ”En skön känsla av att vara i rörelse” – Trivs pub & restaurang i Gävle. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.