Till sommaren blir gårdsförsäljning verklighet. Bland skeptikerna finns svenska nykterhetsrörelsen som anser att det är ett tydligt försök att avskaffa monopolet – på bekostnad av folkhälsan.
Den svenska nykterhetsrörelsen, med IOGT-NTO-förbundet, Ungdomens nykterhetsförbund och barnorganisationen Junis, kraftsamlar nu emot regeringens gårdsförsäljningsförslag som ska träda i kraft den 1 juni i år. Initiativet Syna bluffen är en kampanj och namninsamlingen, startad av IOGT-NTO distrikt Öst, har nu plockats upp på nationell nivå.
I skrivande stund har 2 124 personer skrivit under namninsamlingen som syftar till att bevara Systembolagets monopol och varnar för gårdsförsäljningens ansats att, enligt uppropet, ”luckra upp den svenska alkoholpolitiken och avskaffa det svenska monopolet – ett försök att gynna ett fåtal företag på bekostnad av vår gemensamma hälsa.”
Beernews har vänt sig till IOGT-NTO:s presstjänst för att få ytterligare information och kommentarer kring organisationens åsikter om gårdsförsäljning, alkoholpolitik, Systembolagets monopol och svensk bryggerinäring.
Ponthus Jessmor, politisk sekreterare, svarar från IOGT-NTO:s pressmejl:
”Vi avstår att kommentera. Detta då vi har som policy att inte acceptera förfrågningar från aktörer som består eller finansieras av alkoholindustrin.”
I en artikel i IOGT-NTO:s egen tidning Accent intervjuas Filip Nyman, initiativtagare till Syna bluffen och distriktsordförande i region Öst.
– Som vi ser det så är förslaget som ska röstas om i april ett första steg för att nedmontera monopolet och förändra alkoholpolitiken. Man lägger fram ett förslag som både vi i nykterhetsrörelsen och alkoholindustrin tycker är dåligt, säger Filip Nyman till Accent, som svar på en fråga om vad man menar med att gårdsförsäljningen är en bluff.
Till Accent säger Filip Nyman att han smider planer på att låta kampanjen växa, till exempel med en flygbladsutdelning i Stockholm. Men han menar att det finns mycket annat man kan göra för att engagera sig i frågan.
– Man kan kontakta riksdagsledamöterna i socialutskottet, men också sina lokala politiker och kräva att de tar ansvar. Men det är också viktigt att sprida budskapet vidare genom att prata om det här med kompisar, familj och kollegor.
Filip Nyman är övertygad om att gårdsförsäljningsförslaget inte handlar om att gynna små producenter, utan antyder att andra, större syften ligger bakom.
– Det är tråkigt att regeringen inte ser att det är större än att kunna handla alkohol hos en producent. Antingen är de naiva eller så bryr de sig inte. Och jag tror att de har en tanke med detta, att de vet vad de sysslar med, avslutar Filip Nyman i Accent.
På bevaramonopolet.se, under rubriken Syna bluffen – Gårdsförsäljning är en trojansk häst!, skriver ovan nämnda organisationer bland annat att ”strategin är tydlig”: ”Först ett ogenomtänkt förslag som smyger in försäljning utanför Systembolaget. Sedan kommer nästa steg, där fler och fler undantag skapas – tills monopolet inte längre kan försvaras. När alkoholmonopolet väl har monterats ner finns ingen väg tillbaka. Historien visar att länder som avskaffat sina alkoholmonopol aldrig har återinfört dem.”
Frågorna till IOGT-NTO:s presstjänst som organisationen inte ville kommentera var följande:
Många hantverksbryggerier, vilka berörs av gårdsförsäljningsförslaget, propagerar för en sundare inställning till alkohol; att konsumenten ska lära sig om historien, kulturen och hantverket bakom drycken och uppmanar konsumenten att dricka färre men dyrare och ”mer kvalitativ” öl – i stället för de masstillverkade lågprisölen, och att smak, kvalitet och ansvarsfullt förtärande ska ersätta supande. Hur ser ni på den ansatsen?
Hur ser ni på hantverksbryggeribranschen i stort? Är den skadlig för folkhälsan? Är det bättre med några få stora bryggerier?
Enligt en undersökning som Beernews har gjort är den billigaste ölen på Systembolaget 42 procent billigare än för 30 år sedan. Hur ser ni på det med bakgrund i Systembolagets uppdrag att främja folkhälsan? Är gårdsförsäljning från små bryggerier ett större hot än lågprisöl? I så fall på vilket sätt?
Vad är er alkoholpolitiska vision för Sverige i ett längre perspektiv?
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
