Arkeologer har gjort en ovanlig upptäckt i provinsen Macerata i centrala Italien. Under utgrävningar vid en stor romersk villa från 200-talet f.Kr. i Villamagna hittades spår av ett ölbryggeri – det första kända från romartidens Italien.
Universitetet i Macerata har genomfört ett trettiotal utgrävningar i regionen där de senaste fynden gjordes. Arkeologerna undersöker nu de över 2 000 år gamla spåren efter ölbryggning. Upptäckten ger en ny bild av romartidens dryckesvanor, som tidigare mest förknippats med vin och mjöd skriver kulturmagasinet LBV.
Arkeologerna upptäckte bryggeriet under utgrävningar av en stor romersk villa i Villamagna. Det visade sig att ölet, som romarna ansåg vara barbarernas dryck, bryggdes här.
Området där bryggeriet hittades beboddes på 300-talet f.Kr. av den keltiska stammen senonerna, som ursprungligen kom från dagens Frankrike. De keltiska stammarna hade en tradition av öldrickande och forskarna tror att villans ägare har fortsatt att brygga och dricka öl på sin nya boplats.
Kelterna bryggde öl med hjälp av enkla men effektiva metoder. Vört kokades med olika örter och kryddor, som kunde inkludera allt från honung till bär och örter för att smaksätta ölet. När kelterna migrerade till nya områden förde de med sig sina bryggkunskaper.
Romarna föredrog starkt vin framför öl, men det finns bevis för att även romarna började att brygga öl under den romerska expansionen. Forskare har tidigare funnit en grav efter en romersk bryggare och köpman i nuvarande Trier och vid utgrävningar av ett romerskt militärläger i Regensburg har arkeologer funnit spår av ölbryggning i stor skala.