Jakten på öl från alla världens länder

Ölentusiasterna

De har jagat öl på varsitt håll. Men med samma mål. Herrarna bakom Zappa was Right samt Per Forsgren har nu provat öl från över 200 olika länder.

Det är smålänningarna bakom Zappa was Right som kommit allra längst. Men det är svårt att säga exakt hur många länder de provat öl från. Inte för att de själva inte har koll, utan för att det är svårt att definiera vad som ska räknas som ett land.

– Vi ligger på 213 eller 214, men då räknar vi en del fria territorier också, säger Christer Hultman, en av ölälskarna i Zappa was Right.

Allt började runt år 2000 och i början gick det förstås fort att hitta nya länder. Nu är det desto svårare.

– Vi provade öl från Sydossetien och Abchazien i höstas, det var tillsammans med Per Forsgren, berättar Hultman.

Övriga nya länder på senare tid kommer från Anders Petrini, en av de fyra smålänningarna. När han fyllde 50 år åkte han på en resa och fick då hem öl från Mayotte, som är en fransk koloni utanför Afrikas kust, Bermudas samt Curacao, som är ett autonomt område knutet till Nederländerna.

Det är inte alla länder som tillverkar öl, men det finns faktiskt fortfarande länder med bryggerier som de inte testat.

– Amerikanska Samoa, Brittiska Jungfruöarna, Ekvatorialguinea, Östtimor samt Sydsudan har vi kvar. Östtimor har ett bryggeri på gång, och i Sydsudan finns numera ett bryggeri, säger Hultman.

Kanske inga länder man besöker dagligen, men kvartetten från Småland har sina knep för att få tag på öl. Via ambassadörer, hjälparbetare och missionärer har de fått kontakter som lett till att de lyckats få hem öl från nya länder.

– De flesta är faktiskt väldigt hjälpsamma, säger Hultman.

Bhutan var ett av de länder som de fick jobba hårt med. Ordföranden i svensk-bhutanska vänförbundet hävdade att Bhutan inte hade något bryggeri, men Hultman och de andra stod på sig. Och så efter en resa hade han med sig en öl hem.

För stockholmaren Per Forsgren har jobbet varit lika hårt. Han har i dag provat öl från 212 länder, och besökt cirka hälften av de länderna.

– Jag har alltid tyckt om att dokumentera ölkultur. Jag började nån gång på 90-talet och då fanns det väldigt lite dokumenterat, säger han.

Forsgren har ytterligare någera länder som han tror sig kunna få tag i öl från framöver.

– Libyen ska ha ett bryggeri som bara gör alkoholfri öl. Och på Nederländska Antillerna finns en nystartad bryggeripub.

Hans många resor har förstås också satt honom i udda situationer. Från Sydafrika fick han en gång skjuts på ett flak upp till 3000 meters höjd i Lesotho, där det skulle finnas ny öl.

– Men när jag kom dit hade det varit en snöstorm och de hade inte fått någon leverans, berättar han.

Men den största utmaningen för Forsgren var när han började forska efter små bryggerier i Ungern.

– Min ungerska är väl inte perfekt. Jag åkte runt och knackade dörr. Fyra gånger av fem blev det fel, men jag gav inte upp, säger han.

Forsgren och Hultman är båda osäkra på om de nånsin kommer att få tag på öl från alla länder med bryggerier. Dels för att det är mycket jobb, dels för att världsläget ändras och det dyker upp nya länder och områden i snabbare takt än de hinner hitta öl.